Da li je to gubitak, po NBS, postao svetski trend?

Narodna banka Srbije ne odustaje od tvrdnje da je njen finansijski rezultat sklop faktora na koje ona ne može da utiče, te da su njeni osnovni ciljevi „postizanje i održavanje stabilnosti cena“, kao i „očuvanje finansijske stabilnosti“, ali očigledno ne sopstvene finansijske stabilnosti.

„Dakle, cilj monetarne politike, kao i poslovanja Narodne banke nije ostvarivanje profita niti se Narodna banka Srbije u svom poslovanju rukovodi primarno nastojanjem da se ostvari profit. To je svetski standard u centralnom bankarstvu – centralne banke su zakonom ovlašćene da koriste instrumente monetarne politike kako bi postigle i očuvale cenovnu i finansijsku stabilnost, dok je finansijski rezultat centralne banke posledica kretanja faktora van uticaja centralne bnake…“, saopštila je NBS i dodala da se nigde u svetu uspešnost centralne banke ne meri ostvarenim dobitkom ili gubitkom.

No, Narodna banka Srbije ni u ovom saopštenju, koje je takođe započeto rečenicom „povodom pisanja pojedinih medija“, nije odgovorila na pitanje zašto, primera radi, ima više zaposlenih od Evropske centralne banke, iako radi na višestruko manjem tržištu (330 miliona naspram 7 miliona). Ili, zašto NBS ima više zaposlenih od, ponovo primera radi, centralnih banaka Slovenije, Hrvatske i BiH zajedno?

Podsetimo, Narodna banka Srbije je u 2013. godini ostvarila gubitak od 44,2 milijarde dinara.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com