Ponovljeno obećanje: Sledeće nedelje rešenje za švajcarce

Narodna banka Srbije (NBS) i poslovne banke će početkom naredne nedelje predložiti zajedničko rešenje za lakšu otplatu kredita indeksiranih u francima, najavio je u petak predsednik Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije Goran Pitić.

U ponedeljaka će, kako je Pitić rekao za RTS, biti sastanak Upravnog odbora UBS na kojem će se bankari izjasniti o nekoliko modela otplate kredita u francima, koji su usaglašeni sa NBS.

Predsednik Uprave NBS za nadzor nad finansijskim institucijama Dordje Jevtić je rekao da su predložena tri modela oplate kredita indeksiranih u švajcarskoj valuti, a ni u jednoj od njih država neće snositi nikakve troškove.

On je objasnio da je jedan od predloženih modela da se mesečna rata kredita u francima u naredne tri godine umanji za 20 odsto, a da se posle tog roka plaća u punom iznosu, s tim da se razlika po osnovu trogodišnjeg umanjenja plaća godinu dana, na kraju roka otplate kredita.

Druga mogućnost je da se kredit reprogramira, odnosno da se umanje rate i produži rok oplate, dok bi treća mogućnost bila konverzija kredita u evre.

Beta

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com