Da li vam prodavci traže ličnu kartu na uvid?

Ukoliko reklamirate neku robu, menjate je ili jednostavno primetite grešku na računu koji vam je otkucan, sva je verovatnoća da će vam prodavci zatražiti ličnu kartu na uvid.

Zbog čega? Šta prodavci rade sa vašim podacima, i ko kontroliše njihovu upotrebu?

lična karta

Zamislite situaciju. U prodavnici vam greškom otkucaju veći račun. Vi primetite, kažete i onda usledi: „Molim Vas ličnu kartu“. Opet – zbog čega? Odgovor: „Takav je zakon“.

Ne, zakon nije takav. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, istakao još 2011. godine na svom blogu na sajtu B92, da je ova praksa očigledno nezakonita.

„Nijednim zakonom kojim se uređuje oblast trgovine i usluga nije predviđena obaveza građana da se prilikom reklamacije proizvoda i usluga ili vraćanja ranije kupljene robe legitimišu, odnosno da prodavcima daju bilo kakve lične podatke a pogotovo ne veoma kompleksan podatak kakav je JMBG“, napisao je Šabić.

On je dodao da ova „obaveza“ nije predviđena ni „famoznom Uredbom o načinu evidentiranja prometa preko registar kasa sa fiskalnom memorijom i o dinamici uvođenja tih kasa“.

„Naravno, to navodim samo informativno, jer čak i da jeste bila predviđena Uredbom to ne bi bilo u skladu sa pomenutom odredbom člana 42. Ustava (‘prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuje se zakonom, prim.aut) i zakonom. Otkud onda ‘obaveza’? Pa, ona je ‘uvedena u sistem’ na mala, najmanja moguća vrata. ‘Obaveza’ je ‘uvedena’ jednim najobičnijim obrascem koji nosi oznaku NI – Nalog za ispravku, a koga je donoseći, na osnovu navedene uredbe, Pravilnik o načinu vršenja ispravke preko evidentiranog prometa preko fiskalne kase po izdavanju fiskalnog isečka propisao tadašnji ministar finansija i ekonomije B.Đelić i proglasio za sastavni deo Pravilnika. Prosto u obrazac je uneo rubrike – kupac: ime i prezime, JMBG, potpis“, objasnio je Rodoljub Šabić.

Još tada je Šabić pozvao Ministarstvo finansija da „bez odlaganja, uskladi sadržinu pomenutog obrasca sa ustavnim i zakonskim rešenjima o zaštiti podataka o ličnosti“. Pet godina kasnije, rečenica „Molim Vas ličnu kartu“ i dalje je aktuelno u prodavnicama širom Srbije.

No, upoznajte se sa vašim ustavnim pravima, i njihovim (prodavaca) ustavnim ograničenjima, i recite NE!

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com