Dalja liberalizacija spoljnotrgovinskog režima sa Rusijom

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Dušan Vujović i ministar privrede Željko Sertić razgovarali su sa nekoliko ekonomski najznačajnijih ruskih partnera na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

dačić

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je Dačić rekao da je razgovarano sa ministrom energetike Ruske Federacije Aleksandrom Novakom, koji je kopredsedavajući Mešovitom komitetu za saradnju Srbije i Ruske Federacije.

Ja sam na čelu srpskog dela komiteta, ministar Novak na čelu ruskog, a razgovarali smo o pripremama za održavanje sednice tog tela, ukazao je prvi potpredsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, konstatovano je da je prošle godine visina spoljnotrgovinske razmene dveju zemalja bila najpovoljnija za Srbiju u nekoliko poslednjih godina, i da je dostigla skoro 3,5 milijarde dolara.

Što je još važnije, kako je istakao, došlo je do povećanja srpskog izvoza u Rusiju, za razliku od prošlih godina, a pre svega energenata.

Sa druge strane, razgovarali smo i o daljoj liberalizaciji spoljnotrgovinskog režima, odnosno o mogućnosti da se već od avgusta dobiju pozitivne odluke svih zemalja koje su članice evroazijskog saveza da određene kvote, kada je reč o automobilima i o siru proizvedenom u Srbiji, budu liberalizovane.

Dačić je naveo da se već u drugoj polovini godine može ostvariti taj izvoz iz Srbije.

On je ukazao na to da je treća stvar o kojoj je razgovarano potreba da se na što bolji način, u interesu pre svega naših građana, reši pitanje dozvola za naše ljude koji rade u Ruskoj Federaciji.

Oni su, kako je podsetio, vrlo često žrtve kriminalnih radnji, odnosno poslodavaca koji ih dovode bez legalnih papira, bez radnih dozvola, uvlače ih u prekršaj, dok radnici na kraju veoma često ostaju bez primanja, odnosno bez plata i prepušteni su našim ambasadama da im pomognu da se vrate u Srbiju.

Dačić je naglasio da je za našu zemlju značajan i razgovor sa direktorom „Gasproma“ Aleksejom Milerom, na kojem je još jednom potvrđena opredeljenost za nastavak saradnje.

Cela Srbija bila je razočarana zbog propasti projekta „Južni tok“, u koji smo zaista mnogo uložili i koji je bio od životnog interesa. Sada postoji mnogo ideja o diverzifikacijii gasnih puteva, izvora i puteva za distribuciju gasa, a jedino se malo govori o tome gde ima gasa, objasnio je prvi potpredsednik Vlade.

Moramo , kako je istakao, imati u vidu da postoji najava da će 2019. godine biti prekinuta isporuka gasa iz Rusije preko Ukrajine, a Srbija, ukoliko ne nađe alternativan pravac za dovođenje gasa, može biti pred velikim energetskim problemom.

Dačić je naveo da je u razgovorima saznao dve važne stvari.

Prema njegovim rečima, Rusiji je od evropskih zvaničnika nuđeno da se napravi gasovod koji bi se zvao „Istočni prsten“, a koji bi išao preko Bugarske, Rumunije, Mađarske, Slovačke, pri čemu bi u ovom slučaju Srbija bila izbegnuta.

On je ocenio da je to veliko licemerje Brisela, s obzirom na to da su evropski funkcioneri učinili sve da projekat „Južni tok“ propadne.

Kada je ruski gas trebalo da ide za Srbiju, to je politički problem, a kada treba da ide za zapadnu i severnu Evropu, to je ekonomija koja nema veze sa politikom, naglasio je Dačić.

Ako je ovo tačno, kako je istakao, to zaslužuje ozbiljne razgovore sa Evropskom komisijom o njenom odnosu prema Srbiji, interesima Srbije i odnosu prema građanima Srbije.

Mi smo zainteresovani i želimo da vidimo kakvi su dalji planovi „Gasproma“ i Rusije kada je reč o gasovodu, i raduje me da će krajem jula započeti postavljanje cevi kroz more prema Turskoj, poručio je Dačić.

On je rekao da će direktor „Gasproma“ danas potpisati sa Vladom Grčke memorandum o formiranju zajedničkog preduzeća o distribuciji gasa, što govori o tome da sada postoje neki realni obrisi da bi jedan od pravaca, a to je tok za koji mislimo da bi najbolje bilo da ide preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije prema Mađarskoj i Austriji, mogao da bude deo projekta koji smo započeli sa Ruskom Federacijom u prethodnom periodu.

Mi imamo već formirana zajednička preduzeća i Srbija je od svih zemalja u tom smislu najdalje odmakla, istakao je Dačić i dodao da će o političkim pitanjima danas biti razgovarano sa ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovim, pri čemu će se učesnicima ekonomskog foruma obratiti i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com