Uvođenjem akciza na struju do povećanja budžeta

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da će glavni rezultati uvođenja akciza na električnu energiju od 7,5 odsto biti povećanje prihoda u budžetu, približavanje cene struje u Srbiji sa zemljama regiona, kao i postepena harmonizacija sa akciznom politikom EU.

vujo

Vujović je u Skupštini Srbije, obrazlažući poslanicima Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, istakao da će najvažniji rezultat ove mere biti povećanje prihoda u budžetu, što će popraviti strukurnu stranu budžeta.

Ovom merom, kako je objasnio, Vlada uvodi jedan od stalnih izvora prihoda u budžetu, koji će omogućiti da u narednim godinama ostvarimo trajne ciljeve svoje politike, a to je vraćanje svih dohodaka koji se plaćaju iz budžeta, odnosno plata i penzija, na nivo trenda.

Prema njegovim rečima, drugi razlog za uvođenje akcize na električnu energiju jeste postepena harmonizacija sa akciznom politikom EU.

On je podsetio na to da je u direktivi EU propisan čitav niz proizvoda na koje se uvodi akciza, uz napomenu da naša zemlja po prvi put uvodi akcizu na električnu energiju kao deo harmonizacije sa ovom direktivom.

Vujović je ponovio da se akciza uvodi i kako bi se cena energije približila sa onom u regionu i Evropi, ističući da Srbija ima cenu električne energije od 4,97 dinara, plus 1,06 dinara u svim fiskalnim iznosima.

Prva zemlja do nas je, kako je naveo, Bosna i Hercegovina sa 6,9 dinara i 1,16 poreskim opterećenjem, dok Crna Gora ima cenu od 8,67 dinara plus 1,21 dinar, koliko iznosi poresko opterećenje.

On je objasnio da će nakon povećanja cene struje za 12 odsto, u kojoj akciza učestvuje 7,5 odsto, poskupljenje prosečnog računa od 2.000 dinara biti samo 325 dinara.

Predloženim izmenama je predviđeno i uvođenje akcize na tečnost za punjenje električnih cigareta, koja će iznositi četiri dinara po mililitru, kao i uvođenje akcize na nesagorevajući duvan, takozvani bezdimni duvan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com