Dosta je bilo: Masovno kršenje prava na privatnost u Obrenovcu

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ osudio je stavljanje na uvid 55.000 zdravstvenih kartona Obrenovčana kompaniji Mei Ta.

Dosta je bilo

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Stavljanje na uvid 55.000 zdravtsvenih kartona Obrenovčana kineskoj kompaniji Mei Ta kako bi „proverila zdravstveno stanje stanovništva“ jer „neće da plaća penale zbog iznenadne bolesti ili invaliditeta“ skandalozan je i protivustavan čin. U Srbiji dosad nije zabeleženo ovako masovno kršenje zakonom garantovanih prava građana na tajnost ličnih podataka o zdravlju.

Vinovnik skandala, Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac, najpre je u razgovoru za Insajder otkrio ovaj podatak, da bi , nakon reagovanja Rodoljuba Šabića, poverenika za informacije od javnog značaja, jednostavno slagao da to nikad nije rekao, iako postoji jasan video zapis.

Uz krajnje nehumano postupanje južnokorejske kompanije Jura sa radnicama u Rači i Leskovcu, ovo je novi dokaz kako aktuelna vlast ne samo što poklanja zemljište, infrastrukturu i živ novac (u ovom slučaju 22,7 miliona evra) poreskih obveznika stranim kompanijama od kojih neke, poput Jure, eksploatišu radnike kao roblje, već i ponižava sopstvene građane deleći njihove privatne, najintimnije podatke, koji se, po našem zakonu, mogu pribavljati samo uz sudski nalog.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ podržava pokretanje postupka nadzora poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u opštini Obrenovac. Uvereni smo da ovolika servilnost stranim investitorima nije bez konkretnog materijalnog motiva, kao što nije slučajno da je i ovaj investitor usred predizborne kampanje rešio da postavi kamen temenjac za gradnju fabrike.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com