Efektiva: Cigle i kovanice od 2 dinara za banke

Udruženje Efektiva pozvalo je građane zadužene u švajcarskim francima da svojim bankama pošalju prigovore na starim sobnim vratima, haubama havarisanih automobila, daskama od šest metara, ciglama, velikim kartonima i platnima, kao i na kamenju.

„Zakonom nije definisano da pisani prigovor mora biti u papirnom obliku, tj na čemu taj prigovor može ili mora biti napisan. U skladu sa tim, pozivamo korisnike kredita da spreme podlogu za pisanje prigovora a mi ćemo dati matricu. Poželjno je da podloga puta što ‘kabastija’, što veća, kako bi prigovor mogao da stane na nju. Šta će biti podloga za pisanje prigovora to određuje samo mašta“, navodi se u saopštenju Efektive koja ovu akciju pravda „bezobzirnim i bahatim ponašanjem pojedinih banaka, koje svojim korisnicima čak ni plan otplate ne žele da uruče“.

Efektiva dodaje da je Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga predviđeno da korisnik kredita ima pravo na prigovor u pismenoj formi, na koji banka mora odgovoriti u roku od 15 dana. U slučaju da banka ne odgovori u propisanom roku, ili ne dostavi određene dokaze koji se od nje traže, Narodna banka Srbije je po ovom Zakonu može kazniti novčano u iznosu od 100.000 dinara.

„Ako banka ne prihvati prigovor, ili na njega ne odgovori, sledi obraćanje NBS na istoj podlozi i kazna banci od 100.000 dinara“, ističe se u saopštenju.

Pored ove ideje, Efektiva će najbolji predlog za podlogu prigovora nagraditi uplatom dela rate kredita u visini od 2 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com