EK: Srbija i ove godine u recesiji

U svom najnovijem izveštaju Evropska komisija procenjuje da će i ove godine Srbija biti u recesiji (-0,3%), dok se sledeće godine očekuje rast BDP-a od 1,3%.

Pad BDP-a u 2014. godini od -2% bio je veći od očekivanog zbog velikih poplava koje su pogodile Srbiju i smanjenja domaće potražnje. A, uprkos nekim znacima oživljavanja kreditne aktivnosti, ohrabrene vladinim programom subvencionisanih pozajmica, obim investicija je već osmo uzastopno tromesečje u padu, navodi se u izveštaju EK.

U izveštaju se predviđa blagi pad BDP-a ove godine, ublažen zahvaljujući niskim cenama nafte na svetskim tržištima. Očekuje se da će fiskalna konsolidacija negativno uticati na privatnu i javnu potrošnju, a samim tim i negativno uticati na rast.

Posledice poplava iz 2014. godine osećaće se i ove, posebno u rudarskom i energetskom sektoru gde su popravke još uvek u toku. A, zbog sporog oporavka zemalja u koje Srbija najviše izvozi ne može se očekivati ni značajan rast izvoza.

Obim investicija dostići će najniži nivo ove godine, a nedavno sprovedene strukturne reforme će stvoriti bolje poslovnu i investicijsku klimu.

EK očekuje da će najavljeno restrukturiranje državnih firmi dovesti do rasta nezaposlenosti, sa 19,6% 2014. godine na 21,4% 2015.

Stabilnost cena, prošle godine, bilo je izvanredno dostignuće (inflacija je prosečno bila oko 2%). Niz faktora od slabe domaće ptražnje, pada cena nafte na svetskim tržištima, odloženog povećanje kontrolisanih cena, pa do smanjenog pritiska na cene kod glavnih trgovinskih partnera doveli su do obuzdavanja inflacije. Očekuje se da će i u narednom periodu inflacija biti stabilna.

Zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji, smanjenju penzija i plata u javnom sektoru i restrukturiranja državnih firmi budžetski deficit pašće sa 4,9% ove na 3,9% 2016. godine.

Ekonomski oporavak zavisiće od strukturnih i fiskalnih reformi, koje, srednjoročno, još uvek nisu najjasnije, zaključuje se u izveštaju EK.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com