EPS od 2016. godine traži strateškog partnera

Vlada Srbije će do 2016. godine proceniti i preneti imovinu Elektroprivrede Srbije na to javno preduzeće, rekao je ministar energetike Aleksandar Antić.

On je najavio da će tada EPS biti spreman da potraži manjinskog strateškog partnera.

„Čvrsto opredeljenje ove Vlade je da EPS treba da ostane u većinskom državnom vlasnišvu“, precizirao je ministar i dodao da je EPS „najkompleksniji sitem u zemlji sa gotovo 50.000 zaposlenih po raznim osnovama“.

Prema njegovim rečima, EPS će biti transformisan u moderno organizovanu grupaciju sastavljenu iz distribucije, snabdevanja i proizvodnje električne energije.

Prema njegovim rečima, EPS će biti transformisan u moderno organizovanu grupaciju sastavljenu iz distribucije, snabdevanja i proizvodnje električne energije.

Antić je, učestvujući na konferenciji redakcije Balkanmagazina, rekao i da cena električne energije mora biti ekonomska, ali uz uvažavanje socijalnog aspekta.

“EPS jede, pomalo, sam sebe tokom svih ovih godina u kojima nema tržišnu cenu električne energije. U 2014. godini neće biti poskupljenja struje i to nije ekonomska odluka, već posledica ukupne ekonomsko socijalne situacije u Srbije. Vlada sada sprovodi niz teških mera, koje pogađaju dosta ljudi, pre svega u javnoj upravi i penzionere. Ne možemo u istom trenutku da radimo mere fiskalne konsolidacije i da podižemo cenu električne energije, koja posle kumulativno utiče na mnoge elemente. Da bi fiskalna stabilizacija uspela sistem u celini mora biti stabilan. A EPS će na druge načine ostvariti rezultat kroz mere štednje”, poručio je Antić na konferenciji „Balkanske strujne veze“.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com