EU još čeka plan Vlade Srbije za Železaru Smederevo

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majk Devenport izjavio je u petak da EU još čeka plan Vlade Srbije za restruktuiranje Železare Smederevo.

„Srbija, u skladu sa obavezama u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ima obavezu da taj plan predstavi do kraja januara“, rekao je Devenport u intervuju za Radio Slobodna Evropa.

Objasnio je da je državna pomoć industriji čelika veoma osetljiv sektor u Evropi, s velikom konkurencijom.

„Naravno da postoji situacija u kojoj preduzeća u ovom sektoru u zemljama-članicama EU uopšte ne mogu da dobijaju bilo kakvu vrstu državne pomoći. Srbija je, kao partner, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju dobila tranzicioni period koji ističe 1. februara i sada očekujemo plan o restruktuiranju Železare kako bi Evropska komisija, kao i komisija Srbije za ovu oblast, mogle da procene da li je plan u skladu sa obavezama“, rekao je Deventport.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa Devenportom, 13. januara, zatražio podršku EU za davanje saglasnosti na plan restrukturiranja Železare i biznis plan američke kompanije Esmark, koja je potenicijalni kupac Železare.

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com