Evo šta je Tito mislio o Žuži Jelinek

Autor izložbe „Zlatno doba“ Momo Cvijović kaže da on i njegova koleginica Dušica Knežević nisu pronašli pouzdane dokaze da je Žuži Jelinek, prošle nedelje preminula zagrebačka stilistkinja i modna kreatorka, zaista šila za Jovanku Broz. Ni porodica Jovanke Broz nije mogla da potvrdi navode Jelinekove o njenom uticaju na modni stil prve dame bivše Jugoslavije.

Momo Cvijović

Momo Cvijović smatra da i jedan uvodni govor Josipa Broza na proširenoj sednici Izvršnog komiteta CK SKJ od 14. marta 1962. godine, koji se čuva u Arhivu Jugoslavije,  daje osnova za sumnju da je žena o kojoj Tito tako misli šila za njegovu suprugu.

„A šta da kažemo o jednom takvom apsurdu kao što je slučaj neke Žuži Jelinek. Nju su poslali u Ameriku da tamo plasira nekih 40 modela čija je izrada kod nas koštala dva milijuna. Ona je utrošila 7.167 dolara, a sve skupa dobila je 717 dolara. Takvih Žuži Jelinek i takvih slučajeva imate na stotine i stotine, drugovi“, rekao je tom prilikom Tito. Ovo mišljenje Tita o Žuži Jelinek u koliziji je s njenom tvrdnjom da je šila za Jovanku Broz, kaže za portal Ekonomske Vesti Momo Cvijović.

Jovanka Broz

On napominje da je do podataka o načinu odevanja Jovanke Broz nemoguće doći.

„Imamo u Muzeju istorije Jugoslavije gomilu Titotvih stvari od čarapa pa nadalje, a od Jovanke nismo imali, na žalost, ni jedan jedini komad na toj izložbi. Ona je to odnela sa sobom. Moja koleginica je našla nešto od nekih gospodja beogradskih iz tog perioda, više da se vidi kako su izgledali ti materijali, ti krojevi i tako“, kaže Cvijović.

Jovanka Broz 2

On dodaje da je jedna koleginica sa etnologije pisala magistarski rad na temu odevanja Jovanke.

„Ali svuda su vrata zatvorena, gde god se pokuša doći, pogotovo kod ovih većih modnih kuća svetskih, tipa Dior. Oni valjda čuvaju podatke o svojim klijentima. Nigde ni jednog podatka. Kod Jovanke je nadjeno puno onih šnitova, ona je imala svoje krojačice i u okviru rezidencije. Tako da je moguće da je to radjeno tih godina onako kako su radile sve žene tih godina, same sebi krojile i šile“, ističe Cvijović i dodaje: „Ali mislim da je Aleksandar Joksimović prvi čovek koji je njoj radio neke modne stvari. Mira Adanja Polak je imala emisiju u kojoj joj je on bio gost i tom prilikom su prikazivane njihove fotografije i susreti na nekim modnim revijama“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com