Gazeta.ru: Uzajamno ucenjivanje Moskve i Beograda

„Radi se o uzajamnom uslovnom ucenjivanju. S jedne strane, Rusija pokazuje čime se može završiti zaoštravanje odnosa, Srbija, sa svoje strane, vrši pritisak preko NIS-a i Južnog toka“, citira ruski portal Gazeta.ru anonimni izvor iz gasnog sektora u svom opširnijem prikazu aktuelnog rusko-srbijanskog spora oko duga za isporučeni gas.

„Zima je najbolje vreme za uterivanje dugova za gas“, citira Gazeta.ru Sergeja Pigareva, analitičara Rys Man & Gor Securities-a, ali i dokazuje da dugovi nisu ključni uzrok aktuelnog spora nego malo komplikovanija problematika u koju je uključena i ruska kupovina udela u NIS-u kao i gradnja Južnog toka.

„Izjave Srbije s jedne strane pokazuju Rusiji da se rusko-srbijanski odnosi u svakom trenutku mogu izmeniti, a s druge strane, pokazuju Briselu , zašto Srbija ne ispunjava odluke Evropske komisije“, kaže za Gazeta.ru Nikolaj Petrov, profesor Više škole ekonomije i dodaje da je „nedostatak gasa dobar povod na koji se pritom može pozvati“.

Gazeta.ru podseća na spor oko NIS-a i vesti o tome da se tom privatizacijom od avgusta bavi i policija Srbije, iako ruska strana tvrdi da je sve uslove ugovora o kupovini 51 odsto te kompanije ispunila i u nju investirala oko milijardu evra, od čega više od polovine u modernizaciju.

Sem što se kaje zbog privatizacije NIS-a, Srbija se predomišlja i oko gradnje gasovoda Južni tok, konstatuje Gazeta.ru.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com