Građevinska direkcija prevarila stanare otrovnih zgrada?

Stanari takozvanih otrovnih zgrada u naselju Dr Ivana Ribara koji su potpisali Ugovor o sanaciji-rekonstrukciji zgrada, kojim se Građevinska direkcija Srbije (GDS) obavezala da sačini projekat rušenja do kraja juna 2015, sruši zgrade do kote 0 i izgradi identične nove zgrade na istim temeljima, žrtve su svojevrsne prevare.

otrovne zgrade

Naime, kako su sami stanari iz zgrada u Ulici Mileve Marić Ajnštajn 80, 82, 100 i 102. istakli, GDS je jednostrano odlučila da odustane od rušenja otrovnih zgrada, zbog čega su stanari prinuđeni na sporazumni raskid ugovora, ali po uslovima GDS-a gde se kao oštećena strana potpuno odriču naknade štete.

„Svi smo uložili u stanove i opremili ih. Nameštaj je kontaminiran i imamo potvrde servisa za hemijsko čišćenje da nije moguće ukloniti otrovne i smrdljive materije iz nameštaja. Čak i da je moguće nešto od tog ugradnog nameštaja iskoristiti i prilagoditi nekom drugom prostoru, taj nameštaj je neupotrebljiv jer je otrovan i smrdljiv. Raskidom ugovora o kreditu gubimo subvencije države od 10% do 20% vrednosti stana. Ugovorom o sporazumnom raskidu kupoprodajnog ugovora GDS vraća umanjen iznos cene stana za visinu povraćenog PDV-a jer smo povratili PDV kao kupci prvog stana. Dakle vodiće se da smo to pravo iskoristili, a povraćeni novac praktično poklanjamo GDS!? I na kraju tim ugovorom treba da se odreknemo svih vidova naknade štete i daljih potraživanja prema GDS (zakonska zatezna kamata koja sleduje po zakonu strani koja je ispunila ugovorne obaveze kada predmet kupoprodaje nije ispravan, nematerijalna šteta, itd.). Kada se sve ovo uzme u obzir, šteta je ogromna i sporazumni raskid kakav nudi GDS je neprihvatljiv za nas. Zamenski stan ili nova zgrada u naselju pored otrovnih zgrada su takođe neprihvatljive opcije jer takvo naselje nije zdravo za život i ne prihvatimo da za takve stanove otplaćujemo rate kredita skoro ceo život“, navodi se u saopštenju stanara koje potpisuje Saša Antić. 

Oni su se zbog ovog slučaja obratili Aleksandri Damnjanović, državnoj sekretarki u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

„Molimo Vas da pomognete, kao predstavnik države i resornog ministarstva, da se ispoštuje postignuti dogovor i potpisani Ugovor o rušenju i izgradnji novih zgrada ili da se postigne dogovor o sporazumnom, poštenom raskidu ugovora sa GDS-om po kome bi odricanja kupaca i šteta koju trpimo bila minimalna i podnošljiva. U suprotnom, država nas ni krive ni dužne, otrovane i finansijski iscrpljene gura u sudske sporove sa državnom firmom i dovodi u bezizlaznu situaciju – da nemamo stan a plaćamo kredit, advokate i sudske troškove, a istovremeno za nastalu štetu, trovanje ljudi, jednogodišnje obmanjivanje i faktičku prevaru stanara niko ne odgovara niti se radi na tome da se utvrdi ko je odgovoran“, zaključuje se u saopštenju. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com