Povraćaj PDV-a vlasnicima stanova u „smrdljivim“ zgradama?

U toku su razgovori Ministarstva građevinarstva sa Ministarstvom finansija o zahtevu stanara zgrada u naselju dr Ivan Ribar da im se u potpunosti vrati PDV ukoliko odluče da zamene stanove u takozvanim smrdljivim zgradama. Tim stanarima bi takođe mogao biti vraćen status kupca prve nekretnine.

Konačan odgovor na ove zahteve stanara „smrdljivih“ zgrada biće poznat u toku naredne nedelje, rekla je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

„Organizovaćemo sastanak i sa Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita i bankama kako bi se rešio problem subvencije za kupce prvog stana“, dodala je Mihajlovićeva.

Podsetimo, u zgrada u naselju dr Ivan Ribar, u ulici Mileve Marić Ajnštajn, utvrđena je povećana koncentracija fetanola u oplatolu. Većina stanara tih zgrada se iselila iz svojih stanova, a zakup stanova do rešenja problema im plaća Građevinska direkcija Srbije, koja je prodavala stanove u „smrdljivim“ zgradama.

Građevinska direkcija Srbije je stanarima ponudila Ugovor o iseljenju uz pristanak na sanaciju zgrade, mogućnost zamene stanova na lokaciji Stepa Stepanović u slučaju odbijanja sanacije i sporazumni raskid ugovora uz povraćaj novca i nadoknadu troškova koje su imali kupci oko realizacije ugovora.

O ovoj temi je za Ekonomske Vesti još u oktobru govorio Goran Rodić, sekretar Građevinske komore Srbije. On je istakao da su „smrdljive“ zgrade propust državnih organa i dodao da je niz gradilišta u Beogradu zatrovan oplatolom.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com