Ikea u Beogradu do kraja 2016.

Robna kuća švedske kompanije Ikea u Beogradu mogla bi da bude otvorena do kraja 2016. jer je Gradsko veće Beograda usvojilo ugovor Direkcije za građevinsko zemljište i Ikee, saznaje RTS.

Šveđani nameravaju da ulože ukupno 300 miliona evra u izgradnju svojih objekata na pet lokacija u Srbiji.

U Ikei kažu da će u ponedeljak imati više informacija o podnošenju zahteva za građevinsku dozvolu. Pre potpisivanja ugovora moraju još jednom proveriti sva dokumenta.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali objašnjava da je današnja odluka gradskog veća – bila poslednji preduslov za dobijanje građevinske dozvole.

Mali je rekao da na osnovu saglasnosti koji je grad Beograd dao Direkciji za gradsko građevinsko zemljište da potpišu ugovor sa Ikeom oni potpisuju ugovor.

„Nakon toga dobijaju građevinsku dozvolu. Već danas nakon ove odluke veća taj ugovor sa Direkcijom može da se potpiše i već danas popodne i građevinska dozvola za Ikeu može da se preuzme u Sekretarijatu za urbanizam.To prvenstveno zavisi od Ikee“, naveo je Mali.

Dolazak švedskog investitora na srpsko tržište podrazumeva i premeštanje naplatne rampe Bubanj Potok i infrastrukturno opremanje zone gde će se nalaziti prva Ikeina robna kuća.

Procenjuje se da će to koštati 20 miliona evra. Radovi će se delom finansirati iz republičkog budžeta, a delom iz naknada koje plaća investitor.

Ministar trgovine,turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da ono što predstavnici Ikee očekuju je da već početkom jula, odnosno avgusta najdalje otpočnu i prve pripremne građevinske radove na lokaciji u Bubanj Potoku gde će se definitivno graditi robna kuća na tri sprata.

„To je dakle prva faza tog procesa. Ikea planira da ovde izgradi ukupno 5 robnih kuća. Dve u Beogradu, jednu u Novom Sadu i Nišu i još jednu u centralnoj Srbiji“, naveo je Ljajić.

Ikea je prvi put izrazila zainteresovanost za dolazak u Srbiju još pre 22 godine. Ta švedska kompanija ima 315 robnih kuća u 27 zemalja i zapošljava više od 135.000 ljudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com