Imamo li šanse u proizvodnji vakcina: Zašto Rusi prednost daju svojoj vakcini protiv gripa

Dr Draško Karadjinović pokušava da alarmira pažnju javnosti na propadanje beogradskog Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, a u Hrvatskom saboru zaseda anketni odbor koji bi trebalo da utvrdi krivce za uruđavanje Imunološkog instituta u Zagrebu, koji zajedničkim snagama sad spasavaju grad Zagreb i Vlada Hrvatske.

Karadjinović u razgovoru za Dnevnik.online podseća da je 2003. godine srušen pogon za proizvodnju vakcina protiv gripa i dečje paralize uz obećanje da ce novi biti izgradjen za nekoliko meseci i proizvodnja obnovljena.

„Medjutim, sad smo u 2017. godini, proizvodnja nije obnovljena, a Srbija uvozi 242.000 vakcina protiv gripa po višestruko višoj ceni“, rekao je Karadjinović.

On tvrdi da na evropskom tržištu postoji tražnja za vakcinama i da je 2015. godine 77% evropskih zemalja objavilo nedostak bar jedne vakcine.

Medjutim, tokom javnih protesta zbog štete koja je nastala zbog urušavanja Imunološkog zavoda u Zagrebu, hrvatski ministar zdravlja Milan Kujundžić je pred TV kamerama izjavio da je na tržištu vakcina takva konkurencija da Imunološki zavod Zagreb nema šanse.

S druge strane, ruski naučnici su upravo objavili da Rusija vakcinu protiv gripa neće uvoziti jer je ruska vakcina bolja. Zašto?

„Naša vakcina protiv gripa ne sadrži virus“, saopštili su danas kreatori ruske vakcine protiv gripa.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com