Izgradnja autoputa Niš–Drač ključ za razvoj regiona

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će premijeri Srbije i Albanije u narednih 15 dana potpisati protokol o projektu izgradnje autoputa Niš–Merdare–Priština–Tirana–Drač, koji je vredan milijardu evra.

Mihajlović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), istakla da je u pitanju zajedništvo čitavog regiona i politička stabilnost bez koje ne može biti reči o ekonomskoj stabilnosti.

Ovaj autoput je važan jer povezuje region, a za nas konkretno je značajan jer ćemo izaći na more preko albanskih luka, objasnila je ona i napomenula da je u toku priprema projekata koji će u avgustu biti predstavljeni u Beču.

Prema njenim rečima, na ovim projektima su prethodnih šest meseci srpski i albanski eksperti radili zajedno, dok će se o načinima izgradnje i njihovom finansiranju razgovarati kada premijeri dveju zemalja predstave projekte.

Srbija kao tranzitna zemlja mora da se poveže sa regionom, ponovila je Mihajlović i ukazala na to da su značajna finansijska sredstva neophodna i za prugu Priština–Tirana, koja mora da se rekonstruiše.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com