Jubile Debt: Region pred bankrotom, Srbija u opasnosti

Prošlog meseca domaći mediji su se bavili tekstom u britanskom Guardian-u u kojem je navedeno da je organizacija Jubile Debt Campaign Srbiju svrstala među zemlje kojima preti kriza spoljnog duga.

Jubile Debt

Za početak netačno je preneto da je Srbija u grupi od 9 zemalja kojima preti kriza spoljnog duga. Taj „klub“ je nešto veći, jer je u izveštaju navedeno 29 država, a među njima i Srbija. Od evropskih država tu su i Mađarska, Italija, Letonija, Poljska i Slovačka, sve odreda članice Evropske unije.

Bitno je napomenuti i da je reč o trećem krugu država u Jubilee Debt Campaign-ovom istraživanju. U prvom su države koje se nalaze u krizi spoljnog duga, a u drugom one sa visokim rizikom od krize spoljnog duga.

Taj prvi krug obuhvata ukupno 22 države plus Sudan i Zimbabve, za koje je napomenuto da su već bankrotirali ili pregovaraju o restrukturiranju duga, a među njima su naši najbliži susedi – Hrvati, Makedonci i Crnogorci.

Kada je spoljni dug naše države u pitanju on je na kraju današnjeg radnog dana iznosio 2.873.593.297.274 dinara, objavljeno je na sajtu Uprave za javni ili, po današnjem srednjem kursu Narodne banke Srbije, 23,94 milijardi evra

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com