Kontrola racionalizacije u javnom sektoru na svim nivoima

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu Vlade Republike Srbije saopštilo je da je 8. januara istekao rok za to da državni organi, prema Zakonu o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih, donesu nove pravilnike o organizaciji i sistematizaciji usklađene sa zadatim maksimalnim brojem.
Ministarstvo državne uprave
U saopštenju se navodi da su i lokalne samouprave bile u obavezi da do 8. januara na svojim skupštinama donesu posebne odluke o maksimalnom broju zaposlenih, i upozorava na to da će resorno ministarstvo insistirati na striktnoj primeni zakona i kaznenih mera za utvrđene nepravilnosti.
U postupku praćenja primene zakona uočene su određene nepravilnosti, a reč je o primerima gde se dovodi u pitanje da li su ukinuta radna mesta ključna za funkcionisanje organizacije, kao i rešenjima za raskid radnog odnosa bez jasnog obrazloženja o kriterijumima primenjenim za odluku i bez prethodnih analiza stanja.
Upravni inspektorat Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave sprovodi nadzor o tome da li su doneti pravilnici i odluke lokalnih samouprava u skladu sa zakonom i principima na kojima počiva racionalizacija.

Nadzor se sprovodi u ministarstvima, posebnim organizacijama, Generalnom sekretarijatu, Autonomnoj pokrajini Vojvodina, opštinskim i gradskim upravama, dok Inspektorat za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sprovodi nadzor u javnim službama i preduzećima na pokrajinskom i lokalnom nivou.

Ministarstvo podseća na to da se zakonom prvi put propisuje da racionalizacija mora da se sprovodi po principima i kriterijumima koji štite kako efikasnost i funkcionalnost sistema, tako i prava zaposlenih.
Takođe, Ministarstvo upozorava na to da se ovog puta neće tolerisati greške iz ranijih pokušaja racionalizacije, čije su posledice više koštale državu, nego što su donele uštede.
Poštovanje zakona znači da svaki rukovodilac snosi odgovornost za to da se reorganizacijom posla podigne produktivnost i na taj način organizacija uklopi u zadati maksimalni broj zaposlenih.
Vlada Republike Srbije je odlučna u nameri da unapredi rad javne uprave i reorganizuje i modernizuje javnu upravu u korist svojih građana. U skladu sa ovim ciljevima, Vlada će sprovoditi i kontrolisati racionalizaciju na svim nivoima vlasti, ističe se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com