Kopaonik biznis forum: Mesto u publici 300 evra

Dok političari i direktori javnih preduzeća tumaraju kroz reforme tražeći put iz krize, organizatori „Kopaonik biznis foruma“ davno su otkrili recept da se iz nje izvuku. Bar kada su u pitanju njihovi džepovi. Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije, nije krio zadovoljstvo i više puta se pohvalio da su ove godine oboreni svi rekordi po broju učesnika. Bilo ih je čak 980, među kojima i oko 140 novinara, 137 panelista iz zemlje i regiona. Oni koji su sedeli u publici na „srpskom Davosu“ morali su da plate oko 300 evra. Ako je samo svaki drugi uplatio ovu sumu, SES i Udruženje korporativnih direktora su za četiri dana inkasirali oko 150.000 evra, pišu Večernje novosti.

Kopaonik

A gde su tek prihodi od sponzora. Ove godine je potpisan ugovor sa „Masterkardom“, koji će u naredne tri godine biti generalni pokrovitelj foruma. Kako nezvanično saznaju „Novosti“, za to su izdvojili 45.000 evra. A i spisak ostalih donatora je podugačak, jer ih je bilo više od 30. Nekima od njih je bilo krivo što ih Vlahović prilikom obraćanja pred premijerom u utorak nije ni pomenuo. Oni su podeljeni u grupe, u zavisnosti od sume koju su izdvojili, a među njima su i javna preduzeća koja su pod navodnim režimom stroge štednje, poput „Elektroprivrede Srbije“.

Ove godine su organizatori smislili nekoliko novina među kojima je i postavljanje pitanja iz publike SMS porukom, koja se naplaćuje devet dinara! Publika je na jednom od panela negodovala, jer moderatorka panelistima nije ni pročitala pitanja. Jedan od predavača je bio i Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa“, koji se kasnije pred novinarima izlanuo da je na monitoru ispred sebe pročitao pitanje, iako je moderatorka nakon što je pročitala samo jedno, rekla da ih više nema.

Na upravo završenom „Biznis forumu“ odlično su prošli i Miodrag Kostić i njegove komšije hotelijeri. Svi kapaciteti su bili popunjeni od ponedeljka do četvrtka. Osim učesnika, bilo je i onih koji su došli sa ciljem da budu viđeni ili da na stazi ili u kafiću „presretnu“ nekog od javnih ličnosti. I vlasnici kafana i konobari zadovoljno trljaju ruke, jer su dobro platežni gosti delili i solidne napojnice, a mnoge kompanije su u njihovim objektima organizovale ručkove za poslovne partnere. Jedino prodavci suvenira kukaju da se nisu ovajdili od foruma. Većina političara i ekonomista nije se mnogo udaljavala od „Granda“, a i oni koji su sišli do prodavnica i tezgi, nisu se hvatali za novčanik. Razlog što su ih zaobilazili i ostali gosti su paprene cene. Za magnet za frižider, koji je većini omiljena uspomena sa putovanja, tražili su od 150 do 250 dinara!

A srpska ekonomija će verovatno i sledeće, 24. okupljanje političke i ekonomske elite sačekati sa sličnim dilemama i pitanjima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com