Nova Energija – Gde je Srbija već juče trebalo da bude

Gde je Srbija već juče trebalo da bude i gde mora da bude sutra, glavno je pitanje nove regionalne konferencije Nova Energija, koja će se od 29. aprila do 3. maja održati na Kopaoniku.

Konferencija je posvećena poslovanju na Internetu, za koje organizatori ovog događaja tvrde da će spasiti srpsku privredu.

Zoran Torbica

„Samo je energija, #NovaEnergija potrebna da se promeni mindset i da krenemo prema životu u bogatoj Srbiji. Želim da svi žele da rade preko Interneta, da zarađuju puno i da od toga lepo žive u uređenoj Srbiji“, rekao je za portal Ekonomske Vesti Zoran Torbica, kodirektor konferencije.

Robert Čoban, takođe koodirektor konferencije, za portal Ekonomske Vesti je rekao da je na neki način i Izrael zaslužan za stvaranje Nove Energije.

„U decembru smo u Beogradu organizovali konferenciju The Economist: Svet u 2015. Prisutnima se, pored ostalih obratio i ambasador Izraela Josi Levi koji je tokom svog izlaganja rekao da kapital jedne zemlje nisu samo reke, šume, nafta ili gas, već da su najveći državni kapital njeni građani i da je država Izrael to shvatila sredinom sedamdesetih i početla da ulaže u obrazovanje i industriju znanja i za nekoliko godina potpuno promenila sliku svoje ekonomije! Od izvoznika južnog voća i majstora u poliranju dijamanata – Izraelci su postali jedna od najvećih IT-sila sveta, danas zvanično 25 ekonomija planete prema MMF-u“, ističe Čoban. 

Među temama koje će obrađivati na konferenciji Nova Energija biće Internet biznis, elektronska uprava, mediji na Internetu, Paypal i ostali platni servisi, Internet marketing, Internet promocija i društvene mreže.

Robert Čoban

Činjenica da će se konferencija Nova Energija održati tokom Praznika rada, 1. maja, nije slučajna.

„Prvi maj jeste Praznik rada i u tome ima neke simbolike i bitno je da se baš sada razbiju iluzije o ‘fabričkom radu’, ‘reindustrijalizaciji’, ‘teškoj industriji’, snovi o ‘stranim investitorima koji će čarobnim štapićem rešiti naše probleme tako što će kupiti sve propale fabrike od kojih su nekad živeli čitavi gradovi’. Ta bitka je odavno izgubljena ali neki to još ne shvataju! Ulaganje u obrazovanje, mlade, IT-tehnologiju, industriju znanja za ljude koji sedeći u svojim stanovima ili habovima u Novom Sadu, Smederevu ili Priboju mogu da rade sa firmama na Islandu i u Urugvaju i žive i zarađuju u svojim rodnim gradovima bez potrebe da se sele u Kanadu ili na palube kruzera na Karibima, što inače čine“, kaže Robert Čoban.

Nova Energija 2

Za sada, među potvrđenim učesnicima konferencija Nova Energija nalaze se Josi Levi, Dražen Maravić (MUP), Vladimir Pavlov (sekretar za nauku i tehnološki razvoj AP Vojvodina), Dragan Varagić (bloger), Milan Vučićević (bloger), Žarko Ptiček (IT pravnik), Slobodan Marković (RNIDS), Tatjana Vehovec (Mooshema), Ivan Stanković (Communis), Slobodan Georgiev (BIRN), Anja Stanišić (Puls online), Luka Matić (Ekonomske Vesti), Slobodan Vučković (AirDB), Filip Vukša (aktivista) i mnogi drugi.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com