Manji aerodromi namenjeni „lou kost” kompanijama

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Zoran Ilić izjavio je danas da je preduzeće „Aerodromi Srbije” osnovano kako bi se stavili u funkciju manji aerodromi, koji će pružati usluge pre svega „lou kost” kompanijama.

Aerodrom Morava

Ilić je objasnio da je Aerodrom „Nikola Tesla“ primarni aerodrom i da nije praksa u svetu da glavne aerodrome koriste „lou kost” kompanije, već bi one po pravilu trebalo da koriste sekundarne aerodrome.

Prema njegovim rečima, u toj klasi aerodroma je „Konstantin Veliki” u Nišu, a previđeno je da se uskoro u operativnu funkciju stavi i Aerodrom „Morava” kod Kraljeva.

„Aerodrom Morava” će, kako je ukazao, dobiti poseban značaj kad bude završena deonica Koridora 11 kod Preljine, s obzirom na to da se nalazi u neposrednoj blizini.

Ilić je naglasio da će pomenuta vazdušna luka još veći značaj imati pokretanjem i završetkom moravskog koridora, koji bi trebalo da uspostavi vezu od Čačka preko Kraljeva do Kruševca i dalje do autoputa do Koridora 10.

On je, govoreći o preduzeću „Aerodromi Srbije” koje je formirano na jučerašnjoj sednici Vlade, rekao da će osnovni zadatak tog preduzeća biti bavljenje upravljanjem, razvojem, održavanjem i komercijalizacijom budućih aerodroma koji bi trebalo da se uključe u funkcionalnu mrežu „Aerodroma Srbije”.

U Srbiji trenutno postoje 22 registrovana aerodroma, među njima je i nekoliko onih koji imaju betonsku, asfaltnu ili veštačke podloge, a koji pripadaju Ministarstvu odbrane i veoma se malo koriste, napomenuo je pomoćnik ministra.

Takvi su aerodromi u Sjenici, Somboru i Kovinu, precizirao je on i najavio da će prvi zadatak u narednom periodu biti aktiviranje i stavljanje u funkciju budućeg civilno-vojnog aerodroma kod Kraljeva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com