Mihajlovićeva najavila crne i bele liste putarskih preduzeća

Ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će za mesec dana biti određene crne i bele liste putarskih firmi.

Ona je novinarima u parlamentu, govoreći o Međunarodnoj konvenciji organizacije rada o radnim klauzulama javnih ugovora, odnosno takozvanoj Konvenciji 94, navela da će za dve nedelje biti poznati kriterijumi koje kompanije moraju da ispune kako bi se našle na beloj listi.

Izmedju ostalog, te kompanije će morati da imaju zaposlene radnike, da plaćaju obaveze prema državi, da se drže rokova, te da ispunjavaju standare o bezbednosti.

„To ne znači da će kompanije koje se nađu na crnoj listi biti tu večno, ukoliko počnu da ispunjavaju obaveze, moći će da promene svoj status“, rekla je Mihajlović.

Konvencija 94, kako je rekla, treba da poboljša kvalitet projekta, bezbednost na radu i bude osnova za uvođenje reda u putarskim firmama jer je primećeno da projekti često kasne „i da se pored cvrkuta ptica, vidi da radnici nisu plaćeni“.

Obrazlažući predlog zakona u pralamentu, Mihajlović je istakla da se potreba za ovom konvencijom javila mnogo ranije, o čemu svedoči i dopis samostalnog sindikata putara još 2006.godine.

„Postoji potreba i želja ljudi koji su zaposleni u putarskim firmama da se ovakva konvencija ratifikuje i da se konačno napravi jedan red i uvede sistem u ono što se zove rad putarskih firmi“, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, Konvencija treba da pomogne za one ugovore gde je najmanje jedna ugovorna strana država, lokalna samouprava odnosno javni organ i obavezuje sve one, koji je budu prihvatili da ispunjavaju obaveze prema zaposlenima.

„To znači da plate moraju redovno da se isplaćuju, bezbednost na radu mora da bude po standardima, radnici ne smeju da budu zaposleni na crno i konvencija prepoznaje one firme koje imaju zaposlene bez obzira da li je neka kompanija registrovana u APR-u ili ne“, navela je Mihajlović.

Dodala je da će kompanije koje nemaju zaposlene, teško moći da učestvuje u ugovornom odnosu gde je investitor država.

 

Tanjug

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com