Otkrivamo: U stečaj odlaze Vagonka, Autosaobraćaj, Metal sistemi…

MIN Vagonka, Autosaobraćaj Kragujevac, Metal sistemi i Zastava bezbednost nalaze se među 188 neprivatizovanih preduzeća koja će, odlukom Vlade Srbije, otići u stečaj, saznaje portal Ekonomske Vesti.

Prema podacima iz finansijskog izveštaja za 2013. godinu (poslednji objavljeni), MIN Vagonka ima 273 zaposlena, a gubitak je te godine iznosio nešto manje od 160.000 dinara. Njihov račun nalazi se u blokadi već 1.099 dana i to za iznos od 17,6 miliona dinara.

Vagonka

Početkom prošle godine radnici ove niške fabrike za proizvodnju i remont šinskih vozila poslati su na plaćeno odsustvo, iako su tada bili ugovoreni poslovi u vrednosti od 100 miliona dinara, jer im je država, inače vlasnik, u tom momentu dugovala 77 miliona dinara za posao koji je ova fabrika uradila za Železnice Srbije.

Povrh toga, MIN Vagonku je jedan zaposleni, kako je otkriveno sredinom prošle godine, oštetio za 5,35 miliona dinara lažiranjem obračuna zarada zaposlenih.

Radnici ove fabrike danas su protestovali zahtevajući povoljniji socijalni program od države i isplatu 14 zaostalih zarada.

Autosaobraćaj

U stečaj će otići i Autosaobraćaj iz Kragujevca, čiji radnici su već godinu i po dana u štrajku. Njihov račun je od kraja jula 2013. godine u konstantnoj blokadi, a iznos koji se potražuje od ovog preduzeća iznosi 19,6 miliona dinara.

Prema finansijskom izveštaju za 2013. godinu Autosaobraćaj Kragujevac ima 157 zaposlenih, a gubitak kompanije je te godine iznosio 261 hiljadu dinara. Inače ovo preduzeće je 2012. godine imalo više od 500 zaposlenih.

Metal sistemi

Još jedno preduzeće iz Kragujevca koje odlazi u stečaj je Metal sistemi. Oni su 2013. godine imali 255 zaposlenih i ostvarili su gubitak od 395 hiljada dinara.

U evidenciji Narodne banke Srbije ovo preduzeće je u blokadi od 13. oktobra prošle godine zbog duga od 11,3 miliona dinara.

Radnici Metal sistema su početkom decembra protestovali zbog mogućeg odlaska u stečaj, a nekoliko meseci ranije menadžment te kompanije, u kojoj je država vlasnik 53 odsto, objavio je da su za njihovu kupovinu zainteresovane „tri ugledne evropske kompanije“.

„Firma Đako  iz Italije, međutim, ponudila nam je stratešku saradnju i ozbiljne poslove sa Fijatom“, rekao je Rade Milovanović, direktor Metal sistema, početkom aprila prošle godine.

Ovo preduzeće, bivša industrija Filip Kljajić, već je jednom bila privatizovana da bi je država ponovo preuzela 2011. godine.

Kragujevac

Kragujevac definitivno nema sreće kada je privatizacioni proces u pitanju jer će u stečaj otići, tvrdi izvor Ekonomskih Vesti, i preduzeće Zastava bezbednost.

Ovo preduzeće trenutno nije blokadi, ali je bilo od 19. decembra prošle do 14. januara ove godine, pa onda ponovo od 27. do 28. januara.

Finansijski izveštaj za 2013. godinu otkriva da je u tom preduzeću zaposleno 63 osobe, a gubitak je te godine iznosio 43 hiljade dinara, dakle manje od prosečne zarade u Srbiji.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com