Poglavlje 27 o životnoj sredini finansijski najzahtevnije

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović predstavila je danas privredi post-skrining dokument, koji predstavlja plan razvoja sektora zaštite životne sredine za narednih 20 godina.

životna sredina

Božović je ukazala na to da je taj dokument rezultat dugoročne strateške analize, koja omogućava da se sagledaju vreme, način i neophodni ljudski i finansijski resursi kako bi se od trenutnog stanja u životnoj sredini dostigli željeni standardi u planiranom roku, uvažavajući trenutno ekonomsko stanje i makroekonomske pokazatelje privrednog razvoja.

Ona je navela da su prilikom izrade post-skrining dokumenta uzeti u obzir otežani uslovi poslovanja privrede, izuzetno zahtevna situacija u kojoj se sektor nalazi, zatim najduži raspoloživi tranzicioni periodi za zemlje kandidate, ali i sugestije po pitanju vremena neophodnog za primenu evropskih direktiva.

Reč je, kako je objasnila, o vremenu, potrebama i osnovnim preduslovima neophodnim za investicioni ciklus privrede koji će omogućiti poslovanje u skladu sa usvojenim direktivama iz oblasti zaštite životne sredine.

Božović je istakla da dokument predviđa postepenu primenu i usklađivanje sa evropskim zakonodavstvom, koje definiše dozvoljene nivoe industrijskog zagađenja.

Druga dimenzija ovog dokumenta, kako je dodala, omogućava planiranje značajnih investicija u sektor zaštite životne sredine, odnosno u zelenu ekonomiju i razvoj zelenih tehnologija, u prvom redu u sektor upravljanja otpadom.

Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević istakla je da nisu tačne tvrdnje da je Poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu, označeno crvenom bojom, već da EU ističe da je nivo transponovanja direktiva izuzetno dobar, ali da je implementacija loša.

Miščević je ukazala na važnost post-skrining dokumenta, kojim će biti predstavljen plan implementacije velikih direktiva za ovo izuzetno važno i finansijski najskuplje poglavlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com