Mustafa: Trepča je nacionalno blago

Dok nadležne institucije Republike Kosovo pokušavaju da pronađu rešenje za rudarski kompleks Trepča, najverovatnije pretvarajući ga u javno preduzeće, premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da je taj kompleks „nacionalno blago“.

On je dodao da Vlada Kosova radi na pronalaženju trajnog rešenja, koje će, između ostalog, osigurati ostanak 5.000 zaposlenih u Trepči.

Rudarski gigant Trepča, koji je od samoproglašenja nezavisnosti Kosova podeljen na južni, pod kontrolom Prištine, i severni deo, pod kontrolom Srba sa severa Kosova, nalazi se u katastrofalnom stanju i duguje, tvrde stručnjaci, više nego što vredi.

Sporenja oko toga ko je vlasnik Trepče, Srbija ili Republika Kosovo, trebalo bi da se reše u Briselu. Odgovor na to pitanje pre dve godine samoinicijativno je dala Ambasada SAD u Prištini. Oni su tada, nakon što je Vlada Srbije potpisala ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa američkim konzorcijumom „New Power Generation“, a u vezi sa Rudarsko-metalurškim i hemijskim kombinatom Trepča, istakli da Vlada Srbije nema nadležnosti nad Trepčom i da je prava adresa za sva pitanja u vezi sa tom kompanijom Vlada Kosova.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com