NBS: Devizne rezerve 10,5 milijardi evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju maja 10.545,1 milion evra čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 317 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga, navodi se u saopštenju NBS-a.

evro

Veći devizni prilivi u toku maja ostvareni su po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 92,7 miliona evra, korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 55,3 miliona evra i po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 48,8 miliona evra.

Veći odlivi su realizovani po osnovu izmirivanja obaveza Republike Srbije na ime stare devizne štednje u iznosu od 101,3 miliona evra, isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 94,2 miliona evra i prema inokreditorima u iznosu od 40,1 milion evra.

Neto devizne rezerve na kraju maja iznosile su 8.392,0 miliona evra. Te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 602,5 miliona evra i bio je za 26,2 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih pet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3.704 miliona evra.

U maju dinar je nominalno deprecirao prema evru za 0,3%, a NBS nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com