NBS: Pejpal nije povukao opciju prijema novca zbog nas!

Narodna banka Srbija saopštila je da prijem novca putem servisa Pejpal u Srbiji nije onemogućen zbog „navodnih ograničenja koja nameću domaći propisi“.

„Narodna banka Srbije je, inače, više puta do sada ukazivala javnosti na to da je uvođenje opcije prijema novca preko stranih institucija elektronskog novca radi naplate iz inostranstva u skladu sa domaćim zakonodavstvom i da nije potrebno dodatno menjati domaće propise (Zakonom o deviznom poslovanju), a taj stav je iznosila i u neposrednim zvaničnim kontaktima s PayPal-om“, saopštila je centralna banka i dodala da je povodom ovog slučaja kontaktirala predstavnike Pejpala, koji su potvrdili da opcija primanja novca u Srbiji nije onemogućena, samo tri dana nakon što je uvedena, zbog problema sa našim zakonodavstvom.

U saopštenju NBS se ističe i da je „grubo suprotstavljanje istini“ tvrdnja da su oni kroz saopštenje prikrili da ne postoje nikakve zakonske regulative kojebi sprečile rad Pejpala u Srbiji.

„Centralna banka Republike Srbije je od samog usvajanja izmena i dopuna Zakona o deviznom poslovanju u 2012. godini uvek jasno isticala da su plaćanja i naplate preko PayPal-a dozvoljene radi naplate iz inostranstva i plaćanje prema inostranstvu, ali ne i između rezidenata u zemlji. Takođe, ukazivano je i da odgovornost za eventualnu naplatu u devizama između rezidenata korišćenjem servisa institucije elektronskog novca neće snositi PayPal, već rezidenti koji učestvuju u takvoj transakciji“, zaključuje NBS.

Podsetimo, građanima Srbije je pri dana omogućeno kompletno korišćenje usluga Pejpala, tačnije opcija primanja novca koja je do tada bila onemogućena, ali je danas ta funkcija obustavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com