NBS smanjila referentnu kamatnu stopu na 5,5 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 5,5 odsto.

nbs

Donoseći odluku da smanji referentnu kamatnu stopu, Izvršni odbor je imao u vidu dezinflatorni uticaj većine domaćih faktora, nisku inflaciju u međunarodnom okruženju i stabilizovana inflaciona očekivanja u granicama cilja.

Konstatovano je da su, nakon postizanja dogovora Grčke sa međunarodnim kreditorima, niži i eksterni rizici, što uz aranžman sa MMF-om i povoljnije ekonomske i platnobilansne rezultate od očekivanih, doprinosi relativnoj stabilnosti deviznog tržišta i povoljnijoj percepciji investitora za ulaganja u Srbiju. Povoljnijoj makroekonomskoj perspektivi zemlje doprinose i efekti mera fiskalne konsolidacije istovremeno smanjujući izloženost domaće ekonomije negativnim eksternim uticajima, ocenio je Izvršni odbor.

Izvršni odbor je usvojio avgustovski Izveštaj o inflaciji, koji će biti predstavljen javnosti u sredu, 19. avgusta 2015. Konstatovano je da je međugodišnja inflacija nastavila da se kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i da u julu iznosi 1,0 odsto.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. septembra 2015. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com