Neće biti katastrofe, bugarski tajkun da plati račune

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić pozvao je danas vlasnike i rukovodstvo Srpske fabrike stakla u Paraćinu da počnu da izvršavaju svoje obaveze, ili će im, u suprotnom, biti obustavljena isporuka energenata zbog koje će morati da obustave proizvodnju.

staklo

Antić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije izjavio da je rešenje problema sa Srpskom fabrikom stakla u Paraćinu, čije rukovodstvo najavljuje ekonomsku katastrofu usled isključenja struje u njihovim postrojenjima, veoma lako, a to je potpisivanje ugovora o snabdevanju energentima i za reprogram dosadašnjih dugova.

Oni moraju da potpišu ugovor o snabdevanju, reprogram za sadašnja potraživanja i da počnu da plaćaju svoje obaveze. Ako to nisu u stanju, ili neće to da učine, moraju, u skladu s procedurom, da se pripreme za bezbedno gašenje postrojenja, hlađenje peći, i da čitav sistem spreme za isključenje sa sistema električne energije, poručio je ministar.

On je dodao da ne veruje da će taj scenario biti neophodan, i uputio poziv vlasnicima da se jave EPS-u i Srbijagasu i da počnu da izvršavaju svoje obaveze.

Antić je istakao da će direktori EPS-a i Srbijagasa pozvati na hitan sastanak menadžment staklare, kako bi potpisali ugovore i nastavili da izmiruju svoje obaveze.

Neplaćanje dugova za energente neće se više tolerisati. Imamo bugarskog kontroverznog tajkuna koji je vlasnik i ne vodi računa o kompaniji, kao i direktora koji manipuliše okolnostima, pa je tih 835 radnika zapravo njihovo oruđe, ukazao je on.

Srpska fabrika stakla, kako je podsetio, za isporučen gas duguje 1,868 milijardi dinara, dug za struju je 250 miliona dinara, a u ovoj godini staklara nije imala ni dinar isplate.

Srpska fabrika stakla u Paraćinu upozorila je sinoć lokalni Štab za vanredne situacije i Sektor za vanredne situacije u Jagodini da je moguća ekološka katastrofa u toj farbici i gradu ukoliko bi, prema najavi iz EPS-a, ostala bez struje.

EPS je obavestio Srpsku fabriku stakla o tome da će, zbog nagomilanih dugova, prestati da joj isporučuje struju sutra, 17. jula, u podne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com