Pojačani inspekcijski nadzori hladnjačara

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da je u pojačanim inspekcijskim nadzorima poslodavaca čija je pretežna delatnost prerada voća i povrća i koji poseduju hladnjače utvrđeno da 2.769 lica ima zaključene ugovore o radu, dok su 162 osobe u 30 kontrolisanih privrednih subjekata radile „na crno“.

hladnjača

U saopštenju se navodi da je nadzorima obuhvaćeno 137 privrednih subjekta, sa ukupno 2.931 angažovanim licem.

Na teritoriji Podunavskog i Srednjebanatskog okruga, zatečeno je 38 radnika na „crno“, kod jednog poslodavca u Šumadijskom okrugu od 16 zatečenih lica 15 je radilo „na crno“, dok je kod jednog poslodavca u Pčinjskom okrugu svih 13 radnika radilo „na crno“.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa, inspektori su podneli devet zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavaca, a u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, podneli su 21 zahtev.

Izdato je osam prekršajnih naloga za neposedovanje ugovora na mestu rada za koji je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu od 50.000 i od 100.000 dinara.

Inspekcija rada je donela 36 rešenja zbog utvrđenih nepravilnosti u oblasti radnih odnosa, 58 rešenja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i dva rešenja o zabrani rada na radnom mestu, i naložila poslodavcima zasnivanje radnog odnosa sa osobama koje su radile „na crno“.

Inspekcija rada će i u predstojećem periodu organizovati pojačane nadzore kod poslodavaca čija je pretežna delatnost prerada voća i povrća i koji poseduju hladnjače.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com