Nova zakonska rešenja za lakšu legalizaciju bespravnih objekata

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će bespravno izgrađeni objekti biti legalizovani po ceni nižoj i do 130 puta, i najavila da bi nova zakonska rešenja u ovoj oblasti Skupština Srbije mogla da usvoji već u oktobru.

mihajlović

Mihajlović je u intervjuu za današnje izdanje dnevnog lista Večernje novosti rekla da će šansu da ozakone svoje kvadrate imati i oni vlasnici koji do sada nisu podneli zahtev za naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole.

Ona je navela da je reč o novim zakonskim rešenjima za legalizaciju bespravno sazidanih zdanja, koja bi parlament mogao da usvoji već u oktobru.

Prema njenim rečima, u Srbiji danas ima ukupno 1.476.433 nelegalnih objekata, što je 30 odsto od ukupnog broja sazidanih zdanja.

Takvo stanje je neodrživo, zbog čega smo pripremili novi zakon o ozakonjenju. Ali, za razliku od dosadašnjih, ovaj zakon će omogućiti svima da brzo, lako i jeftino ozakone svoju imovinu, rekla je Mihajlović.

Ona je napomenula da oni koji su već podneli zahtev, a u pitanju je 771.000 objekata, neće morati da podnose nove, već će, ukoliko imaju potrebna, već priložena dokumenta, platiti taksu u zavisnosti od kvadrature i namene objekata, a nakon toga imovina će biti upisana u svojinsku evidenciju.

Mihajlović je, na konstataciju da za polovinu nelegalnih objekata nisu podneti zahtevi, odgovorila da će za njih, odnosno za vlasnike oko 700.000 objekata važiti takođe jednostavna procedura.

Moraće da pribave samo dva dokumenta – izveštaj zatečenog stanja objekta s elaboratom geodetskih radova, kao i dokaz o pravu svojine, objasnila je ona.

Mihajlović je poručila i da objekti građeni na klizištima, javnim površinama, zaštićenim zonama i mestima kao što su nacionalni parkovi, neće biti legalizovani, već srušeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com