NSZ tvrdi: 4 posto više zaposlenih za godinu dana

U Srbiji trenutno 20,3 odsto stanovništva nema posao, što je 0, 5 odsto manje u odnosu na početak ove godine, a 3,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, pokazali su podaci Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

Na zaposlenje se u proseku čeka skoro četiri godine, a problematična je starosna struktura zaposlenih, budući da značajan broj nezaposlenih čine mlađi od 30 godina i stariji od 50 godina.

Ukupna stopa nezaposlenosti u aprilu prošle godine iznosila je 24,1, a u avgustu ove godine registrovano je 757.243 lica na evidenciji NSZ, tačnije 20,3 odsto.

To je kako navode u NSZ već šesti mesec za redom kako se broj nezaposlenih na evidenciji NSZ postepeno smanjuje, tako da je sada ukupno 36.382 lica, odnosno za 4,8 odsto manje nego u februaru 2014. godine, kada je broj nezaposlenih imao svoj maksimum (793.625).

Broj novoprijavljenih lica na evidenciju NSZ u 2014. godini smanjen je za 9,5 odsto u odnosu na isti period (januar – avgust) 2013. godine.

Samo u avgustu 2014. godine broj novoprijavljenih lica je manji za 2,8 odsto nego u istom mesecu 2013. godine.

Posmatrano prema godinama starosti, učešće mladih do 30 godina na evidenciji NSZ je 26,2 odsto, sto je gotovo isto kao i kod lica starijih od 50 godina (26 odsto).

Ukupan broj mladih smanjen je na evidenciji za 3,7 odsto u odnosu na isti mesec 2013. godine dok je istovremeno broj lica starijih od 50 godina povećan za 2,9 odsto.

Kada je u pitanju nivo obrazovanja, ukupan broj lica sa niskim kvalifikacijama ili bez kvalifikacija (I i II stepen) iznosi 241.184 što čini blizu trećine (31,85 odsto) ukupog broja nezaposlenih lica na evidenciji.
Najviše je kvalifikovanih lica sa završenim srednjim nivom obrazovanja (III-V stepen, 54,4 odsto), dok je visokoobrazovanih (VII-VIII) 8,3 odsto na evidenciji.

Od ukupnog broja lica na evidenciji NSZ, 519.351 lica traži posao duže od 12 meseci (dugoročno nezaposleni) što čini 68,6 odsto, od kojih je 272.962 ili 52,6 odsto žena.

U periodu jul-avgust 2014. godine broj zaposlenih lica sa evidencije NSZ iznosio je ukupno 43.082 lica (prosečno mesečno 21.541 lica), dok je u prvoj polovini 2014. godine zaposleno ukupno 100.578 lica (prosečno 16.763 lica na mesečnom nivou).

Posmatrano prema godinama starosti, najveći porast zapošljavanja je zabeležen kod lica starijih od 50 godina, porast zapošljavanja je naročito izražen kod svih kategorija koje su na evidenciji duže od šest meseci, dok je kod lica koja su na evidenciji NSZ kraće od sest meseci (uobičajeno najzapošljivije kategorije), ovaj porast mnogo manji.

Najizraženiji porast zapošljavanja je kod lica bez kvalifikacija i sa najnižim kvalifikacijama, nešto manje lica sa srednjim nivoom obrazovanja, dok je kod visokoobrazovanih došlo do smanjenja broja zaposlenih, vrsti radnog angažovanja, upadljiv je porast zapošljavanja na neodređeno vreme, ali je i dalje dominantan oblik zapošljavanja na određeno vreme, kao i radno angažovanje na privremenim i povremenim poslovima, navode u NSZ.

Ove promene ukazuju na izvestan rast zapošljavanja sa evidencije NSZ u letnjem periodu, ali je još uvek rano donositi zaključke o budućem kretanju zaposlenosti, kažu u NSZ.

Inače, kada je reč o zanimanjima, statistika je pokazala da najteže do posla dolaze pomoćnik prelca, krojači tekstila, tkači, obrađivač kože i krzna, servisni tehničari, tehničari drvoprerađivačke tehnologije, ozelenjavanja naselja i uređenja predela, tehničari uzgoja šuma a najtraženiji su visokoobrazovani, pre svega elektroinženjeri, inženjeri elektronike i IT stručnjaci.

Do posla teško dolaze i kvalifikovani za oblasti mašinstva i obrade metala, kao na primer servisni mašinski tehničar, servisni mehaničar za poljoprivredne mašine, servisni mehaničar za tekstilne mašine, metalostrugar, rukovalac poljoprivrednih mašina, autolimar, automehaničar…

Problematično je i za one koji bi radili u oblasti poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane, posebno voćarsko-vinogradarskim tehničarima, poljoprivrednim tehničarima za proizvodnju bilja…

Direktor NSZ Zoran Martinović rekao je ranije da je prosečan broj godina koji nezaposleni provedu čekajući na zaposlenje negde oko 3 godine i 10 meseci.

 

Tanjug

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com