Od juna izrada zakonskog okvira za lični bankrot u Srbiji

Strategija za rešavanje pitanje problematičnih kredita, koja podrazumeva i uvođenje okvira za lični bankrot i promovisanje vansudskog restrukturiranja potraživanja od pravnih lica, biće izrađena do kraja juna, rečeno je u Narodnoj banci Srbije za portal Ekonomske Vesti.

Strategija će biti izrađena, dodali su u NBS, u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

„Tek nakon izrade Strategije, pristupiće se izradi zakonskog okvira, pri čemu će jedna od stavki na kojima će se detaljno raditi, ali ne i jedina, biti upravo i pravni institut ličnog bankrota. Imajući u vidu da je Strategija još uvek u postupku izrade, u ovom trenutku, nije moguće preciznije govoriti o zakonskom okviru za lični bankrot“, rečeno nam je u centralnoj banci.

novčanik

Podsetimo, sredinom februara nam je u Ministarstvu finansija rečeno da se o zakonskom rešenju za lični bankrot još ne raspravlja, a prema nezvaničnim informacijama u Srbiji postoji oko 150.000 prezaduženih građana.

U Sloveniji, poređenja radi, institucija ličnog bankrota postoji od 2008. godine.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com