Oglasilo se i Ministarstvo: Ne uvozimo maslinovo ulje iz Hrvatske

Nakon pisanja portala Ekonomske Vesti o kvalitetu maslinovog ulja u prodavnicama, oglasilo se i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštenjem u kojem se ističe da u 40 od 44 testirana uzorka „nije bilo neusklađenosti u odnosu na propise o bezbednosti hrane“.

Ministarstvo je dodalo da je Fitosanitarna inspekcija Uprave za bilje kontrolu izvršila tokom druge polovine 2014. godine i da zvaničnog uvoza maslinovog ulja iz Hrvatske nije bilo, već samo iz Španije, Grčke i Italije.

„Na osnovu plana monitoringa za 2014. godinu koji je Uprava za zaštitu bilja sprovela u drugoj polovini godine, uzeto je 8 uzoraka maslinovog ulja iz uvoza radi ispitivanja prisustva ostataka pesticida. Ni u jednom uzorku nije utvrđeno prisustvo pesticida, odnosno nije utvrđeno prisustvo pesticida preko maksimalno dozvoljeno količine“, dodaje se u saopštenju.

Ulje na tržištu Republike Srbije, pokazalo je 76 kontrola u proizvodnji i prometu, je bezbedno i dobrog kvaliteta, zaključilo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, uz dodatak da je u kontroli hladno ceđenog ulja u 5 slučajeva utvrđeno da ima nepravilnosti – istekao rok i deklarisanje.

Podsetimo, nedavno je tokom jednog ispitivanja u Hrvatskoj zaključeno da određena maslinova ulja u prodavnicama nisu za ljudsku prehranu.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com