Početak radova na brzoj pruzi Beograd-Budimpešta do kraja godine

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa zamenikom predsednika kineske državne komisije za razvoj i reforme Vangom Šijataoom o modernizaciji brze pruge Beograd– Budimpešta.

mihajlović

Na sastanku je ocenjeno da se taj projekat razvija predviđenom dinamikom, kao i da stručnjaci iz Srbije i Kine usaglašavaju stavove iznete u posebnim studijama izvodljivosti kako bi se došlo da zajedničkog dokumenta koji bi omogućio početak modernizacije te pruge do kraja godine.

Mihajlović je na pripremnom sastanku sa kineskom stranom, uoči Trilateralnog sastanka Srbije, Mađarske i Kine, koji će biti održan 16. jula u Budimpešti, navela da sve strane žele da radovi počnu na vreme.

Ovo je važan projekat za Srbiju, i svi želimo da modernizujemo ovu prugu koja će biti značajan evropski transportni pravac za protok robe i putnika, poručila je ona, uz napomenu da je bitno da se poštuju svi rokovi o kojima su se dogovorili premijeri ove tri zemlje.

Prema njenim rečima, neophodno je da se dođe do najefikasnijeg modela finansiranja, koji će biti u skladu sa aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MM) na koji se Srbija obavezala.

Obe strane su postigle saglasnost o tome da se u Budimpešti formira trilateralna radna grupa koja će se baviti ovim pitanjem.

Vang, koji je predvodio kinesku delegaciju na sastanku, istakao je da će studija izvodljivosti, koja će biti definisana do kraja jula, biti baza svih narednih aktivnosti.

Imamo još mnogo posla. Svi želimo dobar aranžman kako bismo do kraja godine započeli sa sprovođenjem projekta, ponovio je on.

Vang je istovremeno pozdravio napore Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture usmerene na to da se ovaj strateški infrastrukturni železnički projekat što pre realizuje.

Ovi razgovori su nastavak dogovora koji su premijeri Srbije, Mađarske i Kine postigli na Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji je održan u decembru prošle godine u Beogradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com