Povećan broj građevinskih preduzeća na beloj listi

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je od uvođenja belih i crnih lista u oblasti gra‎đevinarstva‎ povećan broj kompanija na beloj listi, kao i broj zaposlenih na neodređeno vreme u rangiranim firmama, dok je broj povreda na radu smanjen za trećinu.

građevinarstvo

U saopštenju se podseća na to da je od 23. decembra 2014. do 30. juna 2015. godine broj zaposlenih na neodređeno povećan‎ za 1.000, odnosno sa 21.193 na 22.104. ‎

Prema podacima iz decembra, ukupan broj zaposlenih u preduzećima na bodovnoj listi povećan je sa 30.115 na ukupno 30.707, koliko je bilo zaposleno u junu 2015. godine.

Na beloj listi u junu nalazilo se 388 kompanija, 61 više u odnosu na decembar, dok je broj preduzeća na crnoj listi smanjen sa 213 na 197.

Tokom aprila, maja i juna registrovane su i 83 povrede na radu naspram 124 povrede u oktobru, novembru i decembru prošle godine.

Takođe, u istom periodu prepolovljen je i broj radnika „na crno“ koje su otkrile inspekcije, i to sa 36 na 18.

Crne i bele liste izvođača radova uspostavljene su sa ciljem da se uvede red i zaštite radnici u oblasti građevinarstva. Osnovni kriterijumi korišćeni za formiranje liste su redovnost u izmirivanju obaveza prema državi i zaposlenima, procenat stalno zaposlenih radnika, poštovanje propisa iz Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu i angažovanje radnika „na crno”.

Na pomenutim listama nalaze se preduzeća čija je delatnost izgradnja, rekonstrukcija, održavanje i zaštita državnih puteva u Srbiji, kao i privredna društva koja se bave delatnošću nadzora, projektovanja i dobavljači po drugim osnovama‎, dodaje se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com