Đukanović: Neću podneti ostavku

Crnogorski premijer Milo Đukanović poručio je da neće podneti ostavku zbog slučaja „Limenka“ u kome njegov brat Aco Đukanović tuži državu, prenose podgoričke Vijesti.

aco i milo

Crnogorski poslanik Velizar Kaluđerović pitao je danas, u skupštini, premijera koliko je do sada isplaćeno Acu Đukanoviću kao tužiocu u sporu protiv Crne Gore po pravosnažnim presudama Osnovnog suda u Podgorici i Višeg suda u Podgorici, na ime naknade štete – izmakle dobiti nastale neispunjavanjem ugovorenih obaveza države povodom kupoprodaje zemljišta na lokaciji objekta MUPA-a „Limenka“ u Podgorici.

„Kao predstavnik jedne grane vlasti nemam pretenziju da zalazim u nadležnost sudske vlasti, uvažavajući njenu samostalnost“, rekao je Đukanović, navodeći da će se uzdržati od komentara do konačnog stava Vrhovnog suda.

Ako bude štete po državne interese Crne Gore, a nakon odluke Vrhovnog suda, „bez obzira da li je izazvana nekompetentnošću, neažurnošću, nečinjenjem ili neodgovornim postupanjem, jasno i precizno ćemo utvrditi odgovornost i inicirati odgovarajući postupak sa jasnom ambicijom da takvo ponašanje u potpunosti iskorenimo“, naveo je Đukanović.

„Činjenica je da je postupak javnog nadmetanja za prenos prava korišćenja s mogućnosti sticanja prava svojine na gradskom građevinskom zemljištu, koji je predmet vašeg interesovanja, kao i postupak zaključenja ugovora nakon sprovedenog postupka javnog nadmetanja, u celosti bio transparentan. Takođe, da je i rasprava pred sudom i čin izricanja presuda obavljen javno. Podaci koje od mene tražite su vama dostupni, kao i bilo kom drugom zainteresovanom građaninu i ne vidim razloga, osim političkog, da ih tražite mimo adrese na kojoj su objavljeni“, rekao je Đukanović.

On je Kaluđerovića pozvao da, ako ima saznanja da je neka instanca postupala mimo procedure, preuzme prvi odgovoran korak koji se očekuje od svakog savesnog građanina „i da o svojim saznanjima obavestite nadležne“.

Kaluđerović je, nakon odgovora premijera, pitao Đukanovića kako se nada uspehu države u ovom sporu kad je zastupnik države pred sudom „potvrdio i priznao da je do raskida ugovora došlo krivicom države“.

„I očigledno da jeste jer nije ispoštovala ugovornu obavezu da oslobodi zemljište i dislocira Limenku. Drugo, nije čak ni progovorila na nalaz veštaka, koji je bio osnova sudu da presudi i dosudi ovoliki iznos naknade štete. Koji će to Vrhovni sud, pri ovakvom stanju stvari, promeniti ovakvu presudu“, pitao je Kaluđerović, navodeći da je reč o smišljenom scenariju i da veruje da će i Đukanović dobiti deo novca.

Kaluđerović je napomenuo i da je presuda pravnosnažna i da se može izvršiti, a da niko ne očekuje da će Vrhovni sud odlučiti suprotno kada su i zastupnici države priznali krivicu države.

Đukanović je odgovorio Kaluđeroviću da je pokazao kako mu činjenice nisu važne, te da je prešao na politički teren i insinuiranja da je reč o korupciji.

„Dok ne vidimo šta Vrhovni sud misli na ovu temu, nema pokretanja pitanja o državnoj šteti. Podsećam vas da Milo Đukanović nije predsednik Vlade u vremenu kada se ovaj posao događa, sve se događa 2012. Toliko o činjenicama. Nećete me postideti zato što je Aco Đukanović moj brat, jer on ima sva prava kao i ostali građani Crne Gore. Sudske instance sude i njemu kao svima drugima“, poručio je Đukanović.

On je dodao da neće podneti ostavku, jer se ne oseća odgovornim za ovaj postupak, a najmanje zbog toga što mu je Aco Đukanović brat, jer je ponosan na svoju porodicu.

Raskidom kupoprodajnog ugovora sa Acom Đukanovićem krivicom države, za državu je nastala šteta od oko 10 miliona evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com