Poslodavci: Ne vidimo pozitivne efekte

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković izjavio je za Ekonomske Vesti da ne vidi pozitivne efekte važećeg Zakona o radu.

Nebojša Atanacković

„Poslodavci ne vide pozitivne efekte. Komentar Unije poslodavaca odmah po donošenju zakona je bio da zakon nije evropski, da se zakon u mnogo čemu oslanja na prevaziđene odnose koji proističu iz prethodnog perioda samoupravnog socijalizma i da će on kao takav morati da pretrpi značajne izmene. To se pre svega odnosi na neke stvari koje ne postoje ni u jednom radnom zakonodavstvu, a to je recimo: da poslodavac plaća prevoz, da poslodavac plaća pauzu za vreme rada, da poslodavac plaća jelo za vreme rada, da poslodavac po zakonu mora da daje 13. platu, što se kod nas zove regres. To su sve stvari kojih nema u zakonodavstvima Evropske unije i to će morati da se promeni. Neke stvari nemaju veze sa savremenim privrednim društvima“, istakao je Atanacković.

On kaže da je sada jednostavnije zaključiti i raskinuti radni odnos, ali da to nije dovoljno.

„Moglo bi se reći da je pozitivno plaćanje minulog rada po godinama staža, a to opet nema nigde drugde. U prethodnom zakonu je bilo za sve godine staža, znači nekoga zaposlite sa 20 godina staža i on u novoj firmi radi manje od godinu dana ali ima pravo na nekih 8 odsto veću platu. To je promenjeno i doneto je kako takvo logičnije rešenje, da se i dalje plaća 0,4 odsto po godini staža, ali samo za vreme koje je provedeno kod poslednjeg psolodavca. Mada kažem da nigde inače ne postoji automatsko plaćanje zato što neko ima određene godine radnog staža, nekad se neko ko ima i 30 godina radnog staža ne uklapa u neke nove tehnologije“, zaključio je Atanacković.

Prošle nedelje, ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je da, s ponosom, može da kaže analiza pokazuje da je Zakon o radu dobar.

S ministrom se nije složio ni Savez samostalnih sindikata Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com