Poslodavci i sindikati bez dogovora, odlučuje Vlada

Socijalno-ekonomski savet nije uspeo da postigne dogovor o minimalnoj ceni rada, što znači da će tu odluku sutra doneti Vlada Srbije.

Kao što je i bilo očekivano, predstavnici poslodavaca i predstavnici sindikata ostali su pri svojim stavovima. Prvi, da minimalna cena rada treba da ostane 115 dinara po satu, a drugi da ona, po računici izvedenoj iz člana 112. Zakona o radu, treba da se poveća na 137,9 dinara po satu.

U razgovorima za Ekonomske Vesti, pre sednice Socijalno-ekonomskog saveta, Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, rekao je da njegova strana „ostaje pri svom stanovištu„, dok je Branislav Čanak, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ istakao da njihovi sagovornici u Socijalno-ekonomskom savetu „nemaju argumenata“ protiv njihove računice.

Sednica Socijalno-ekonomskog saveta trebalo je da počne u 12 časova, ali je ona kasnila skoro sat vremena jer su poslodavci i sindikalci čekali predstavnike Vlade Srbije, koji su pre toga imali svoju sednicu, na kojoj je raspravljano o rebalansu budžeta za tekuću i budžetu za narednu godinu.

Ponedeljak, 15. septembar, poslednji je rok, propisan Zakonom o radu, za donošenje odluke o minimalnoj ceni rada za 2015. godinu.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com