Potvrđena 24 projekta vredna 7,7 milijardi evra

Na Samitu zemalja zapadnog Balkana dogovoreno je da EU izdvoji 600 miliona evra za regionalne infrastrukturne projekte, zatražena je značajnija pomoć u rešavanju problema izbeglica i konastatovano da je neophodno što pre otvoriti prva poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU, navodi se u saopštenju Vlade Republike Srbije.

Dogovoreni paket podrške predviđen je za 10 različitih perioda koji će biti pokrenuti u narednom periodu, a među kojima je autoput Niš–Priština–Drač, kao i modernizacija železničke pruge između Beograda i Sarajeva.

Takođe, potvrđena su 24 projekata koja će biti realizovana narednih godina u vrednosti od približno 7,7 milijardi evra.

Ovim projektima treba da bude postignut rast bruto BDP-a od jedan odsto godišnje u zemljama zapadnog Balkana, a cilj je i da se u narednih 15 godina otvori 200.000 novih radnih mesta.

Na Samitu je najavljena i izrada mapa puta za uvođenje dualnog sistema obrazovanja u zemljama zapadnog Balkana po uzoru na Austriju.

Od 600 miliona evra, koliko je dogovoreno za infrastrukturni paket, 200 miliona će biti opredeljeno iz pomoći EU za približavanje Uniji, a preostalih 400 miliona evra od drugih institucija, poput Nemačke banke za razvoj (KfW), Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Na ovom skupu, koji okuplja lidere regiona i EU, zaključeno je da Evropa mora da nađe zajedničko rešenje za problem azilanata i da sve njene članice moraju da preuzmu svoj deo odgovornosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com