Predstavljene nove elektronske usluge za Beograđane

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički i gradonačelnik Beograda Siniša Mali predstavili su danas u pisarnici Grada Beograda Katalog elektronskih usluga Grada Beograda.

elektronske usluge

Udovički je na konferenciji za novinare istakla da je pomenuti katalog osmišljen tako da građanima i privrednim subjektima omogući da poslove prema Gradu obave bez fizičkog odlaska na šalter i čekanja u redovima, uz značajne novčane uštede.

Ona je navela da je Katalog elektronskih usluga Grada Beograda dostupan na Nacionalnom portalu eUprava, uz napomenu da će na taj način Beograđani biti u mogućnosti da ostvare 156 usluga koje se najčešće koriste.

Prema njenim rečima, to su podnošenje zahteva za naknadu za porodiljsko odsustvo, dečji dodatak, podnošenje poreskih i inspekcijskih prijava, kao i brojne druge usluge.

Udovički je ocenila da je to važan korak ka pravoj elektronskoj upravi u Srbiji, i naglasila da je to već velika ušteda za građane u vremenu koje troše idući od šaltera do šaltera.

Ona je najavila i donošenje zakona o opštem upravnom postupku, koji će zahtevati od čitave uprave da međusobno razmenjuje informacije, dok su u međuvremenu u pripremi i tehnički uslovi da se to omogući.

Mali je istakao da je Katalog elektronskih usluga Grada Beograda rezultat višemesečnog rada, u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Agencijom za digitalnu upravu.

On je objasnio da je od 156 usluga elektronske uprave 100 namenjeno građanima, a 56 pravnim licima, i naveo da se čak i žalbe za rad pojedinih kafića od danas mogu prijaviti elektronskim putem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com