Za dve godine voz Beograd-Novi Sad za pola sata

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je osnovni cilj izmena i dopuna Zakona o železnici i Zakona o bezbednosti i interoperabilnosti železnice nastavak reformi koje se sprovode u toj oblasti.

voz

Mihajlović je u Skupštini Srbije, obrazlažući izmene pomenutih dokumenata, navela da se novine tiču povećanja bezbednosti, uspostavljanja konkurencije u železničkom transportu, uvođenja pristupa i korišćenja železničke mreže.

Želimo da železnica, i operativno i finansijski, bude profitabilna i efikasna, i da sve ono što smo radili u prethodnih godinu i po dana bude samo početak našeg usklađivanja i uključivanja „Železnica Srbije“ u železnički sistem EU, istakla je ona.

Železnički transport u Srbiji je, kako je podsetila, dugi niz godina bio poslednja vrsta transporta, zbog čega je prioritet i interes Vlade da se železnica vrati na mesto koje zaslužuje.

Ministarka je istakla da će se za dve godine od Beograda do Novog Sada putovati 30 minuta.

Prema njenim rečima, od 3.809 kilometara pruga u Srbiji samo 36 odsto je elektrificirano.

Na dnevnom redu parlamenta su i predlozi zakona o potvrđivanju tri sporazuma između Vlade Srbije i vlada Slovačke, Mađarske i Tunisa, koji se odnose na međunarodni kombinovani transport i drumski prevoz putnika i stvari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com