Radnici Jure žalili su se zbog neizdrživo visoke temperature u halama, ali…

Samostalni savetnik Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova Olga Kićanović izjavila je za Ekonomske Vesti da su se radnici Jure obraćali toj agenciji zbog neizdrživo visoke temperature u halama, ali da ih je je ona, s obzirom da to nije mobing, uputila na nadležni organ inspekciju.

Jura

„Obraćalo mi se nekoliko zaposlenih 2010. godine, odmah po stupanju na snagu Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu, zbog neizdrživo visoke temperature u halama. Obzirom da to nije mobing, uputila sam ih na nadležni organ inspekciju, jer se time krši Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu na način koji je lako utvrditi, pa naložiti da se sve nepravilnosti otklone pod pretnjom novčane kazne, zatvaranja objekta i drugim merama prinude, kojim sistem raspolaže. Povratne informacije nisam dobila, niti se iko javio“, rekal je Kićanovićeva.

Ona kaže da prati medijske navode o navodnom mobingu u Juri, ali da ipak voli da iznosi tvrdnje samo na zasnovanim činjenicama.

„Zato ću ukazati na iscrpan izveštaj slovačkog ogranka Međunarodne organizacije rada, koji precizira tamošnji odnos Jure prema zaposlenima: obavezu prekovremenog rada (bez obzira da li je plaćen, ljudi se ne mogu uslovljavati da rade preko granice izdržljivosti), marginalizovan uticaj inspekcije rada i to da ako se neko drzne da pozove inspekciju, sam plati kaznu koju inspektor izrekne, zastrašivanje, nemogućnost sindikalnog organizovanja, diskriminaciju i sankcionisanje zbog svakog pokušaja sindikalnog organizovanja…“, navela je Kićanovićeva i dodala da „kod nas senzacionalne, a nepotvrđene (makar i bile tačne) vesti o pelenama, seksualnom zlostavljanju i sl. daju prostora da se špekuliše pitanjem da li je Jura tako „zla“, ili su njeno-naši  radnici tako loši da štrajkuju jer moraju da rade na praznik, mada su na Uskrs/Prvi maj radili mnogi. Na taj način se zamagljuju suštinski problemi, a priča traje do sledeće senzacije ili samoubistva radnika, npr…“

Kićanovićeva je istakla da se Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova niko nije obraćao, iako je javno pozvala zaposlene da se jave, kako bi se procesuirale nepravilnosti na način koji je argumentovan i zasnovan na zakonima.

„O aktuelnom načinu kršenja radnih, socijalnih i ljudskih prava obaveštena sam samo iz medija i od sindikata (Jura ne dopušta sindikat, pa informacije potiču od sindikata kojima su se zaposleni obraćali za pomoć), a znam i da je direktor Inspekcije rada bio tamo – ishod posete ne znam“, kazala je Kićanovićeva.

Ona smatra da bi priču o mobingu i kršenju osnovnih radnih i ljudskih prava treba prevesti sa kuloarskog u institucionalni okvir, kako bi se dalje postupalo, ne samo u Juri.

„Treba utvrditi šta se u zemlji Srbiji tačno dešava na tržištu rada, pa da se zaštite i zaposleni i poslodavci. Sistemski, organizovano, stručno, nepristrasno, i da se pokaže da samo tako možemo dalje. Generalno, investicije postaviti na zdrave noge odgovornih poslodavaca, profitabilnih na duže staze i sebi i zaposlenim i državi, posebno ako daje subvencije. A sve je to moguće“, zaključuje Kićanovićeva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com