Radno mesto u Juri 500 evra?

U gradu na Veternici se sve glasnije „šapuće“ o korupciji prilikom zapošljavanja u južnokorejskoj kompaniji Jura, koja proizvodi kablove za auto-industriju, pišu Večernje novosti.

Jura

Pojedini radnici su navodno morali da plate više stotina evra da bi dobili posao, a spekuliše se da je u to umešana jedna osoba iz menadžmenta, dok je druga na odgovornoj poziciji u leskovačkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

Lavinu informacija pokrenula je navodna anonimna krivična prijava kojom se dvoje ljudi sumnjiči za korupciju. Nezvanično „Novosti“ saznaju da je policija počela proveru tih navoda.

“Pored pisanih prijava policija je dužna da proveri i sva druga saznanja tako da ćemo preduzeti neophodne i zakonom utvrđene radnje”, kazao je Boban Zdravković, portparol Policijske uprave u Leskovcu.

Radnici Jure tvrde da se zaposleni danima pozivaju da pišu izjave o tome.

“Šefovi nas mole da napišemo izjavu i uveravaju nas da niko neće biti otpušten zbog davanja mita, ali da će svi koji prećute da su to učinili ostati bez posla”, priča jedan od radnika i dodaje da od njega niko nije tražio novac za radno mesto.

Većina zaposlenih u Juri ističe da su do posla došli legalno, ali svi tvrde da poznaju bar jednu osobu koja nije bila te sreće.

Spekuliše se da su kandidati po nekoliko stotina evra davali osobi iz Jure, tako što su na nju bili upućeni iz filijale NSZ. Tome u prilog idu i nezvanične informacije da je u kadrovskoj službi Jure bilo otkaza.

“Niko iz NSZ nije umešan u tu aferu. Naša uloga se svodi samo na posredovanje i upućivanje nezaposlenih na razgovor, a odluku o zapošljavanju donosi isključivo njihov menadžment”, rekao je medijima Dejan Stanković, direktor Filijale NSZ u Leskovcu.

Gradonačelnik Goran Cvetanović (SNS) je novinarima ukazao da niko ne može da se zaposli u Juri ukoliko ga nema na spisku NSZ i po njemu je to bitan element koji bi javnost trebalo da zna.

Tadićeva SDS izjave gradonačelnika i direktora NSZ naziva skandaloznim, jer je, kako navode, zapošljavanje teklo tako što je spisak kandidata iz NSZ išao na odobrenje u SNS i opštinu, a tek potom bi izabrani išli na razgovor u Juru.

SNS je u saopštenju istakao da se ne bavi insinuacijama i da će u slučaju „Jura“ poslednju reč dati istražni organi.

“Pozdravljamo svaku odluku koja je u skladu sa zakonom, a svi koji rade protivzakonite radnje moraju da odgovaraju”, naveli su naprednjaci kao odgovor na optužbe Tadićevog SDS da vladajuća koalicija nije suzbila korupciju, već da joj je dala novi zamah tako što je kupovinu radnih mesta i partijsko zapošljavanje uvela i u privatne kompanije.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com