Radulović: Ministar Sertić u nebranom gvožđu Železare Smederevo

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ pozvao je srpskog premijera Aleksandra Vučića da se izjasni o tome da li podržava ministra privrede Željka Sertića u njegovom, kako tvrde, protivzakonitom skrivanju svih ugovora Železare Smederevo o angažovanju stranih menadžera.

dosta je bilo

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ zahteva od Vlade Republike Srbije i premijera Aleksandra Vučića da se izjasne o tome da li podržavaju ministra privrede Željka Sertića u njegovom protivzakonitom skrivanju svih ugovora Železare Smederevo o angažovanju stranih menadžera. Iskustvo nas uči da se iza svih ovakvih tajnih ugovora krije korupcija. Pitamo Aleksandra Vučića: šta je to u ugovoru za šta javnost ne sme da zna.

Pokret je po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja tražio od Ministarstva i Železare sve ugovore koji se tiču angažovanja stranih menadžera. To isto tražila je i ugledna nevladina organizacija koja se bavi pitanjima korupcije Transparentnost – Srbija. Ministar Sertić je, zbog zahteva da objavi ugovor države sa privatnom firmom, javno optužio i Transparentnost Srbije i Sašu Radulovića da nameravaju da zloupotrebi ugovor o upravljanju Železarom. Ministar je tako daleko otišao da je čak konstatovao i da bi objavljivanje ugovora moglo da „ugrozi ne 5.000 zaposlenih u Smederevu nego 15.000 indirektno zaposlenih“ i da ima „nesagledive štete po pitanju poverenja investitora u Srbiju“.

Pokret oštro protestvuje protiv ovakvih nepromišljenih izjava ministra Sertića i podržava stav Transparentnosti da kršenje Zakona o informacijama od javnog značaja u slučaju ministra Sertića „može imati i karakter zloupotrebe službenog položaja“.

Zahtevamo da se svi ugovori države sa privatnim firmama objave i da se poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Podsećamo da je Prekršajni sud u Beogradu, zvanično je, na osnovu zahteva pokreta „Dosta je bilo – Saša Radulović“, pokrenuo prekršajni postupak protiv ovlašćene službenice u Ministarstvu privrede, zbog skrivanja dokumentacije i ugovora o izboru i angažovanju stranog menadžmenta u „Železari Smederevo“.

Praksu tajnih dogovora, ugovora i nepotrebnog bacanja novca na strane menadžere uveo je Mlađan Dinkić, a usavršio Aleksandar Vučić. Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” zahteva uvođenje reda i transparentno poslovanje jer je to jedini način da se u Srbiji iskoreni korupcija.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com