Razvojna banka Vojvodine nas koštala 6,36 milijardi dinara

Republika Srbija i AP Vojvodina „bile su prinuđene da obezbede dodatna sredstva od 6,36 milijardi dinara za pokriće depozita u Razvojnoj banci Vojvodine“, poručeno je iz Narodne banke Srbije povodom medijskih spekulacija da je oduzimanje dozvole za rad ovoj banci upitno i da će nakon prodaje stečajne mase ostati višak novca koji će podeliti akcionari banke.

„S obzirom da Razvojna banka Vojvodine nije imala dovoljno likvidne i kvalitetne aktive za pokriće depozita koji su bili predmet prenosa, Republika Srbija i AP Vojvodina bile su prinuđene da obezbede dodatna sredstva u iznosu od 6,36 milijardi dinara za pokriće navedenih depozita. Obaveze prema ostalim poveriocima koje nisu prenete na Poštansku štedionicu a.d. Beograd činile su svega 10% ukupnih obaveza Razvojne banke Vojvodine i iznosile su oko dve milijarde dinara. Ni nakon skoro dve godine od oduzimanja dozvole za rad Razvojnoj banci Vojvodine, naplatom iz stečajne mase nisu u potpunosti obezbeđena sredstva za isplatu navedenih obaveza u iznosu od dve milijarde dinara“, saopštila je NBS.

Razvojna banka Vojvodine je likvidirana zbog, navodi NBS, hroničnog nedostatka kapitala, kritične potkapitalizovanosti i ugrožene mogućnosti isplate obaveza prema poveriocima, kao i činjenice da je Razvojna banka Vojvodine mogla biti uzrok sistemskog rizika finansijskoj sektora.

Podsetimo, deo imovine i obaveza Razvojne banke Vojvodine preuzela je Poštanska štedionica u aprilu 2013. godine.

 

 

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com