Šabić podseća: Srbijagas krije podatke o Južnom toku

Poverenik za informacije od javnog značaja, Rodoljub Šabić, uključio se u raspravu oko obustavnja gradnje gasovoda Južni tok podsećajući da javno preduzeće Srbijagas, a potom i Vlada Srbije, nisu postupili po njegovom obavezujućem rešenje da dostave tražene informacije u vezi sa ovim projektom.

„Poverenik podseća na činjenicu da je još pre bezmalo dve godine, u martu 2013. godine, doneo rešenje kojim je naložio JP Srbijagas da tražiocu informacija, novinarki B92, stavi na raspolaganje sve tražene informacije u vezi sa pribavljanjem, transportom i skladištenjem prirodnog gasa, te sporazumom i Studijom o izvodljivosti gasovoda Južni tok, uključujući i informacije iz kojih se može saznati vrednost ugovorenih investicija i isplaćeni iznosi“, objavljeno je na sajtu poverenika za informacije od javnog značaja.

Podseća se da je u ovom slučaju Srbijagas kažnjen sa ukupno 200.000 dinara, u dva navrata, te da je potom od Vlade Srbije zatraženo da, u skladu sa zakonom, primenom prinude obezbedi izvršenje rešenja Poverenika, ali je i to ostalo bez efekta.

„Razlog za uskraćivanje informacija, pozivanje na to da je nužna saglasnost stranog partnera, nije bio pravno valjan ni pre dve godine, a naravno nije ni danas. Sa stanovišta Ustava i zakonom zajemčenih prava javnosti ideja o tome da, u bilo kom poslu, strani partner može odlučivati da li srpska javnost ima pravo da zna kolika se budžetska sredstva ulažu u neki posao ili na koji način se raspolaže ogromnim materijalnim resursima koji su u vlasništvu države, prema tome, svih građana Srbije, je sasvim neprihvatljiva“, zaključuje Rodoljub Šabić.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com