Sertić najavio gašenje 170 javnih preduzeća

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je u sredu da Srbija ima oko 170 javnih preduzeća koje ne funkcionišu i imaju jednog ili nijednog zaposlenog.

Oko 80 preduzeća nema nijednog zaposlenog, postoje „samo na papiru“, i jedino kroz proces stečaja mogu da budu izbrisana iz APR-a, rekao je Sertić na konferenciji „Javna preduzeća i tržišna konkurentnost u Srbiji“ koju je organizovao list „Danas“.

„Sada se stvara velika fama u javnosti da ćemo da oteramo preduzeća u stečaj, a od velikog broja preduzeća najveći deo je upravo u fazi gašenja i potreban je samo taj završni pravni korak“, kazao je ministar privrede.

Na pitanje koliko će ljudi sledeće godine biti otpušteno iz javnog sektora, Sertić je kazao da je promena percepcije rada unutra firmi ključna stavar i da se ne treba baviti brojkama, ali da on podržava otpuštanje neradnika.

Generalni direktor Pošta Srbije Milan Krkobabić kazao je da to preduzeće ne predvidja otpuštanja u narednoj godini već preraspodelu radnika.

„Tamo gde nam nedostaju radnici prebacićemo odande gde ih ima više, a više ih je u administraciji, koji će uz adekvatnu obuku da predju i rade nove poslove“, rekao je on.

Kako je rečeno, Pošte Srbije su napravile detaljan plan razvoja za 2015. godinu, koji obuhvata preraspodelu osoblja, smanjivanje broja direktora sa 98 na 33, smanjivanje broja članova izvršnog odbora, i smanjivanje broja sektora sa 38 na 25.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com