Telekomu izrečena 31 novčana kazna

Savet za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije saopštio je danas da je bio prinuđen da se u toku ove godine, za potrebe izrade izveštaja Vladi Srbije o uočenim fenomenima sistemske korupcije, više od 55 puta obrati za pomoć povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Telekom

Savet je bio prinuđen da traži od poverenika da naloži mere da informacije od javnog značaja budu dostupne javnosti, Savetu za borbu protiv korupcije i Vladi Srbije.

S obzirom na to da je u toku izrada Izveštaja o trošenju budžetskog novca za potrebe oglašavanja i marketinga, Savet za borbu protiv korupcije uputio je dopise na više od 120 adresa i to: ministarstvima, javnim preduzećima, fondovima i agencijama, tražeći informacije o utrošenim sredstvima.

JP „Srbijagas“, „Telekom“, JP „PTT Pošta Srbije“ i JKP „Informatika“ Novi Sad do danas nisu učinili dostupnim informacije o trošenju sredstava reklamiranja, PR usluga, izrade promo materijala i ostalih usluga oglašavanja.

Na zahtev Saveta za borbu protiv korupcije, 2. septembra ove godine, poverenik je doneo Zaključak o izricanju novčane kazne „Telekomu“ i JP „Srbijagas“.

Savet za borbu protiv korupcije napominje da je povereniku samo u toku 2015. godine izjavljeno 13 žalbi protiv JKP „Informatika“ Novi Sad, a protiv JP „PTT Pošte Srbije“ 12 žalbi.

Takođe, poverenik je izrekao JP „Srbijagas“ 13 novčanih kazni u proteklom periodu u ukupnom iznosu od 1.220.000 dinara, a „Telekomu Srbije“ 31 novčanu kaznu u ukupnom iznosu od 2.860.000 dinara.

Savet za borbu protiv korupcije smatra neprimerenim trošenje sredstava koja pripadaju građanima Srbije na plaćanje kazni za netransparentno poslovanje i poziva osnivače navedenih javnih preduzeća da pokrenu postupke o odgovornosti organa rukovođenja navedenih javnih preduzeća, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com